Polítics i representants en un obrador del Ripollès

La iniciativa d'una comarca catalana a favor dels emprenedors

Diversos emprenedors i empreses ja s'hi han interessat

L'Agència de Desenvolupament del Ripollès ho té tot a punt per oferir el primer obrador compartit per a empreses i emprenedors a comarques gironines. Es troba a les instal·lacions de l'Aula d'Hostaleria del Ripollès i ja té tots els permisos per ser “banc de proves” per a tot tipus de menjar. En una primera fase només permetia fer-ho amb plats ja preparats i finalitzar-los, però ara ja permet fer proves amb productes frescos com ara carn.

L'objectiu és oferir un espai de 150 m2 ben equipat perquè empreses o emprenedors facin proves sense necessitat de fer una inversió i pagant un lloguer per les instal·lacions. En aquest primer any hi ha hagut quatre projectes interessats que, finalment, no han arribat a bon port i no han acabat llogant lespai.

"Les instal·lacions permeten fer un tast i veure si la idea pot ser real, si se'n pot obtenir benefici i després, si veus que funciona, fas la inversió necessària", explica el coordinador de l'obrador compartit, Joan Pere Sallarès , durant una visita a les instal·lacions. Calculen que un emprenedor hauria de fer una inversió de més de 30.000 euros per poder tenir pel seu compte la maquinària, els espais i els permisos sanitaris de què disposen. Així, per exemple, tenen forns de convecció, envasadores al buit i diferents fogons, entre d'altres.

Desperta l'interès de diversos projectes

Durant el temps que porten en funcionament, ja han despertat l'interès de quatre projectes, tots de la comarca, però la idea és obrir-se a tot el territori. Segons detalla el coordinador, tres ja estaven en converses molt avançades, però finalment no van acabar llogant l'espai. Un dels avantatges d'aquest obrador és que tenen els permisos sanitaris per vendre a tot l'Estat. Tot i això, cal complir una sèrie de requisits i estar disposat a fer tot el procés administratiu de documentació.

Pel que fa als terminis, intenten ser "el més àgils" possible i calculen necessitar almenys tres setmanes entre rebre un projecte candidat i decidir si compleix els requisits. El Departament de Salut també ha de donar el vistiplau a la proposta. Des del Consell Comarcal del Ripollès, la consellera de Promoció Econòmica , Chantal Pérez, ha destacat el caràcter pioner i estratègic d´aquest obrador compartit.

"És el primer de les comarques gironines i reivindiquem el territori de muntanya i el producte de proximitat i l'economia circular", assenyala. Situat a l'Aula d'Hostaleria del Ripollès, fins ara aquest espai només el feien servir els alumnes. Però la idea és obrir-lo a emprenedors i empreses que vulguin provar noves línies de negoci.

Els interessats poden utilitzar les màquines, mobiliari i electrodomèstics ja existents, a excepció dels utensilis de cuina que cadascú haurà de portar els seus. Des de l'agència també fan un treball d'acompanyament i assessorament com treure's el registre sanitari de transport perquè, un cop el menjar està elaborat, l'interessat se l'ha endut perquè no s'hi inclou el magatzem per deixar-lo. Com a màxim, l'emprenedor o l'empresa pot llogar l'espai durant 500 hores a l'any, entre les condicions que ofereixen.