Elma Saiz, Ministra de Seguretat Social

Quant pujaran les prestacions de viduïtat el 2024?

Coneix tots els canvis substancials de les prestacions de viduïtat del proper any

Acabem l'any 2023 i estem a punt de començar el 2024. Amb els problemes d'inflació dels darrers anys, els pensionistes han perdut poder adquisitiu, fins al punt que l'Estat ha acordat la revaloració de les pensions. En aquest sentit, les prestacions de viduïtat amb càrregues familiars es revaloraran un 14,1% , cosa que es tradueix en aproximadament 125 euros més. Les prestacions mínimes contributives es revaloritzaran el 6,9% el proper any, la qual cosa es traduirà en una pujada entre 15 i 100 euros al mes, aproximadament, depenent del tipus de pensió.

Ho va avançar la Ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, al compte de Twitter. El Govern vol desenvolupar una norma aprovada el març del 2023 i que preveu que entre el 2024 i el 2027 les pensions s'incrementin per sobre de l'IPC.

Novetats a les cotitzacions dels autònoms

La ministra també ha parlat del fet que els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals. Ha destacat que aquest col·lectiu supera els 3 milions d'espanyols i que és clau reformar el sistema. Es volen fer quinze trams que determinaran les bases de cotització i les quotes en funció dels ingressos econòmics nets de cada autònom. Aquesta transició, assegura, s'acabaria, com a molt tard, en nou anys.

Què és la pensió de viduïtat i qui en són els beneficiaris?

És una prestació econòmica que la concedeix la Seguretat Social i que és percebuda per persones que han tingut un vincle matrimonial, o com a parella de fet, amb el difunt. L'objectiu és evitar una desprotecció del familiar després de la mort , especialment, si el causant era qui generava part dels ingressos. L'enllaç amb el difunt pot ser diferent: matrimoni; parella de fet (en el moment de la seva defunció); separació, divorci o nul·litat matrimonial si el “possible beneficiari” no s'ha tornat a casar o no ha constituït cap altra parella de fet.