Muntatge amb imatge d'un recipient amb oli d'oliva. A l'esquerra, una imatge amb una dona contenta

Importants canvis en el preu de l'oli d'oliva a partir de l'1 de juliol

S'acaba d'anunciar

El govern espanyol reduirà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol i l'inclourà al grup de béns de primera necessitat on apliquen el tipus superreduït. Segons han informat aquest divendres fonts de l'executiu , el Ministeri d'Hisenda aprovarà dimarts que ve la reducció de l'impost.

Actualment, aquest producte bàsic de la dieta mediterrània ja tenia una rebaixa de l'IVA al 5%. Amb la reducció al zero l'oli s'uneix a altres productes bàsics com ara el pa, els ous, les fruites o les verdures, categoria que tindrà de forma permanent. L'objectiu de la mesura, apunten des del govern, és protegir i incentivar el consum d'oli i reduir-ne el preu en un moment marcat per la sequera que pateix el camp espanyol.

El mes de gener passat Junts va pactar amb el PSOE aquesta rebaixa de l'IVA de l'oli juntament amb altres mesures com la delegació de les competències sobre immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals. Tot això a canvi de facilitar l'aprovació dels tres primers decrets llei del govern espanyol.

La decisió sobre l'oli d'oliva arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés també la voluntat de prorrogar la rebaixa de l'IVA vigent en alguns aliments bàsics, que caducava el 30 de juny.

Es plantejarà al Congrés

"Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments segueix alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per a les arques públiques", va explicar. En el cas concret de l'oli d'oliva ha experimentat una pujada molt dràstica els darrers anys, passant dels 3-4 euros per litre als 8-10 euros.

L'origen d'aquest increment es deu, en gran mesura, a la caiguda de la producció per la sequera oa l'increment de preus agrícoles causat per la guerra d'Ucraïna, un dels principals productors mundials d'altres greixos com l'oli de gira-sol. En el cas català, productors rellevants com la Denominació d'Origen Protegida Siurana ja avisava l'any passat que el preu de l'oli podria continuar pujant a causa de l'escassa producció d'olives.