Muntatge amb una imatge de La Trinca durant un concert. A l'esquerra una imatge amb AI

La IA que s'equivoca i la fa grossa amb 'La Trinca' i Josep Maria Mainat

Alerta davant dels informes que processa la Intel·ligència Artificial

La Trinca va ser un grup de música i espectacle català format per Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual. Es va convertir en un dels grans fenòmens musicals i escenogràfics de la dècada dels 70 i primers anys vuitanta. La seva original proposta artística es basava en la crítica social i política sempre amb humor, fent paròdia, i amb atrevides posades en escena.

Tot i això, i segons la IA, els integrants de la banda no eren exactament aquests. Un tuit que ha publicat l'usuari @oscarconstantib al seu compte d'X (Twitter) seguint el fil d'una publicació de Josep Maria Mainat, ha servit per generar moltes riallades, entre elles les del mateix Mainat, que ha respost amb l'emoticona del riure, en comprovar el resultat de la IA respecte a La Trinca. Segons l'informe de la Intel·ligència Artificial, La Trinca estava composta per José María Íñigo (1938-2015), Juan Luis Galiardo (1939-2017) i Rafael Alonso (1920-1999). Davant de tot això, no és estrany la reacció de Mainat, que això sí, s'ho ha pres amb bon humor.

Un error per a la reflexió

El cas és que el bilbaí José María Íñigo va ser un dels presentadors de televisió més prestigiosos, nascut el 1942 i la mort del qual es va produir el 2018. Per la seva banda, Juan Luis Galiardo va aconseguir el prestigi com a actor de teatre i cinema, guanyador d'un Goya com a millor actor protagonista per la seva interpretació a Adiós con el corazón (José Luis García Sánchez, 2000); Galiardo va néixer el 1940 i va morir el 2012. Finalment, Rafael Alonso va ser un altre actor, que va precedir en el temps Galiardo, mereixedor d'un Goya honorífic el 1999; Rafael Alonso va néixer el 1920 i va morir el 1998. Així doncs, cap dels tres no tenia cap relació amb La Trinca, per la qual cosa la IA ha comès un important error, incrementat amb les dates de naixement i defunció d'aquests.

És una obvietat que la IA ens pot ajudar en molts temes i sempre que trobem les eines necessàries per aprofitar les seves possibilitats, ens permetrà la recepció de molta informació i a gran velocitat. En una societat dominada per la immediatesa, no hi ha dubte que la seva presència pot convertir-se en un gran aliat. Tot i això, sempre resulta interessant disposar d'una bona enciclopèdia a prop, el rigor i la saviesa dels seus creadors continuen sent l'opció més fefaent.

Segons unes dades estadístiques publicades per Statista, la Intel·ligència Artificial és una de les àrees tecnològiques amb més projecció econòmica a curt i mitjà termini. Tant és així que el valor de mercat de la mateixa podria depassar la barrera dels 300.000 milions de dòlars nord-americans el 2026.