Aprendre català és fàcil si en tens ganes i estàs disposat a fer-ho. A Catalunya, hi ha gent que viu més de cinquanta anys i no sap dir ni 'bon dia'. També hi ha gent amb una gran predisposició i interès per aprendre la llengua pròpia del lloc on viuen, com l'entrenador del Girona FC, el Michel Sánchez o el jugador del FC Barcelona, Fermín López , entre molts altres.
Són les administracions públiques, amb l'ajuda d'associacions a favor de la llengua, les que han de remar a favor del català. En aquest sentit, Plataforma per la Llengua ha denunciat en els darrers anys la clara reculada que pateix el nostre idioma, en especial, en els més joves i també a la zona més propera a Barcelona, on els parlants en castellà i en altres llengües no paren de créixer.
Durant els anys vuitanta i noranta, sortint de la dictadura i durant els primers anys de la mal anomenada transició, el català gaudia d'una bona salut, sense que hi hagués la discussió sobre el sistema d'immersió lingüística. Per exemple, al Parlament, no existia Ciutadans i Partit Popular i el PSC s'expressaven sempre en català.
Activistes a favor del català a l'oci
Des d'aquest diari, els darrers mesos hem parlat molt de les iniciatives socials per recuperar els índexs d'anys enrere. Us expliquem la iniciativa d'un grup d'amics, liderada per Blad Civada , en què es promovia el català als locals d'oci i també a les festes populars. Els impulsors trobaven a faltar música en el nostre idioma als bars i discoteques i criticaven que la música comercial sigui sempre en castellà o en anglès.
Activistes a favor del català a la música
Un altre dia us expliquem el testimoni de Marcel·lí Miret, un català que ha traduït centenars de cançons en anglès al català, editant els subtítols a la part inferior de la imatge. El mateix ha fet amb cançons catalanes. Les ha traduït a l'anglès perquè tothom pugui conèixer l'obra dels seus creadors: Sopa de Cabra, Lluís Llach, Cesk Freixas ... i molts altres artistes.
Activistes a favor del català a la literatura
El mateix Marcel·lí Miret ens explica ara el seu projecte perquè els qui estan aprenent català aprenguin la nostra llengua a través de la literatura. En aquest sentit, ha creat el Quixot Català , en al·lusió a la gran obra de Cervantes. És un llibre que recull llibres curts per a tots aquells a qui no els agrada llegir. Considera Miret que gràcies a aquesta lectura alegre i entretinguda, més gent començarà a tenir la lectura com a afició.
Podeu trobar més informació sobre el tema buscant "Relats en Català Marcel·lí Miret" a Google i també parlant directament amb el creador a marcelinosi@yahoo.es o enviant-li un missatge particular a través del seu perfil de Twitter, que porta el mateix nom .
Aquests relats es poden consultar al web 'Relats en Català'. Són relats curts que es poden llegir amb deu minuts i que parlen de personatges històrics de Catalunya com ara els Almogàvers, el Decret de Nova Planta o el Comte Arnau.