Muntatge amb una imatge de Felip VI durant un acte protocol·lari. A l'esquerra, una dona amb rostre sever

Felip VI ha notificat als seus nebots, inclosos Irene Urdangarín i els seus germans, que no hi podran estar el Palau de la Sarsuela del 27 de juliol al 7 d'agost. Aquesta decisió, que ha causat un enrenou en els cercles de la monarquia espanyola, dóna a entendre que el rei espanyol - i possiblement Letizia per darrere - volen continuar distanciant-se tant dels Marichalar com dels Urdangarin.

Des de fa temps, Felip VI ha mantingut una postura clara i directa amb relació a la família estesa. En els últims anys, ha calgut distanciar-se de certs membres de la família Borbó per preservar la imatge de la corona i mantenir la confiança dels seus subdits . Una confiança que, per altra banda, que ja té perduda en zones com Catalunya o Euskadi.

La notificació recent a Irene Urdangarín i els seus germans i als Marichalar és un exemple més d'aquesta política. La Zarzuela, residència oficial del Rei i la Reina espanyols, ha estat un punt de trobada per a diversos membres de la família reial, que sovint s'allotgen allà durant les seves visites a Madrid. Tot i això, aquesta situació sembla haver arribat a un punt crític.

Muntatge amb una imatge d'Irene Urdangarin. A la dreta, una imatge amb les mans d'una parella
Irene Urdangarin | ¡Hola!, MauraLBU de pixabay

La decisió de Felip VI de demanar als seus nebots que abandonin el palau durant un període específic no és arbitrària. Del 27 de juliol al 7 d'agost, el Felip VI i Letizia Ortiz estaran a Palma de Mallorca, i sembla que volen assegurar que la Sarsuela romangui buida en absència seva. Aquesta mesura també s´estén al Palau de Marivent, la residència d´estiu de la família reial a Mallorca, on no volen embolics.

La mala relació familiar ve de lluny

Aquesta mesura es pot entendre millor si tenim en compte les tensions dins de la família reial. Des de l'escàndol del cas Nóos i altres controvèrsies associades amb l'exrei espanyol Joan Carles I, Felip VI ha intentat distanciar-se d'aquestes ombres. La presència constant dels seus nebots al palau i les visites freqüents d'altres membres de la família han complicat aquesta tasca.

Letizia Ortiz, coneguda per la seva estricta gestió de la imatge i activitats de les filles, la Princesa Leonor i la Infanta Sofia, també ha influït en aquesta decisió. La Reina ha estat clara en el desig d'evitar qualsevol associació negativa que pogués afectar el futur de les filles. Molts experts en monarquia han criticat de manera habitual la reina espanyola per aquesta actitud. Encara que sigui la reina consort queda clar que la que mana és ella.