Muntatge amb imatge d'una dona contenta. A l'esquerra, una imatge borrosa amb unes sardines

Evita el mercuri amb aquest peix bo, bonic i barat

Una gran alternativa per a una dieta saludable

El consum de peix és essencial per a una dieta equilibrada i saludable, gràcies al seu alt contingut de proteïnes, àcids grassos omega-3 i una varietat de vitamines i minerals. Tot i això, el mercuri en alguns tipus de peix pot representar un risc significatiu per a la salut. En aquest context, la sardina es destaca com una opció segura, nutritiva i assequible.

El mercuri és un metall pesat que es troba de forma natural al medi ambient i pot ser alliberat a l'aire a través d'activitats industrials. Aquest mercuri es diposita als cossos d'aigua, on és transformat en metilmercuri, una forma tòxica que s'acumula als peixos. Els peixos grans i longeus, com el peix espasa, la tonyina i el tauró, tendeixen a tenir majors concentracions de mercuri a causa de la bioacumulació.

Efectes del mercuri a la salut

El consum excessiu de mercuri pot causar diversos problemes de salut, com la neurotoxicitat, que afecta el desenvolupament cerebral i la funció cognitiva, especialment en fetus i nens petits; problemes cardiovasculars associats amb un major risc de malalties del cor i trastorns del ritme cardíac; dany renal, ja que el mercuri pot acumular-se als ronyons, afectant la seva funció; i perquè debilita el sistema immunològic, augmentant la susceptibilitat a infeccions i malalties.

Davant de tot això, emergeix amb força la sardina, com a alternativa saludable i segura. La sardina és un peix blau que ofereix nombrosos beneficis per a la salut sense el risc elevat de mercuri que presenten altres peixos més grans. Les sardines són riques en àcids grassos omega-3, proteïnes, vitamines D i B12, i minerals com el calci i el fòsfor. Aquests nutrients són essencials per a la salut del cor, la fortalesa òssia i la funció cognitiva.

Les sardines tenen nivells molt baixos de mercuri, cosa que les fa segures per al consum regular, fins i tot per a dones embarassades i nens petits. Són riques a Omega-3, àcids grassos essencials que ajuden a reduir la inflamació, millorar la salut cardiovascular i donar suport a la funció cerebral. També és un peix amb proteïnes d'alta qualitat, que són fonamentals per a la reparació i la construcció de teixits. Finalment, convé recalcar que són riques en vitamina D, essencial per a la salut òssia, i vitamina B12, crucial per a la funció neurològica i la formació de glòbuls vermells.

Hi ha diverses maneres de cuinar sardines, i l'opció de les sardines al forn és una de les principals. Els ingredients necessaris són sardines fresques, oli d'oliva, all, julivert i llimona. La seva preparació consisteix a preescalfar el forn a 200°C, netejar les sardines i col·locar-les en una safata per a forn, ruixar amb oli d'oliva, all picat i julivert, enfornar-les durant 15-20 minuts fins que estiguin daurades i cruixents. Ja estaran a punt per servir-les amb rodanxes de llimona.

Una altra modalitat habitual són les sardines a la planxa. Per això només necessitem sardines fresques, sal i oli d'oliva. L'elaboració consisteix a netejar les sardines i assecar-les amb paper de cuina, escalfar una planxa o paella antiadherent i afegir una mica d'oli d'oliva, cuinar les sardines pels dos costats fins que estiguin daurades, aproximadament 3-4 minuts per banda, afegir sal al gust i servir calent.

Finalment, una altra manera de degustar-les és amb amanida. Necessitarem sardines enllaunades en oli d'oliva, enciam, tomàquet, ceba vermella i olives. Per preparar-los cal tenir en compte rentar i tallar l'enciam, el tomàquet i la ceba vermella; posteriorment, col·locar les sardines sobre la barreja de vegetals, afegir olives i amanir amb una mica de l'oli de la llauna de sardines, barrejar bé i servir.

Incorporar sardines a la nostra dieta és una excel·lent manera d'obtenir els beneficis del peix sense els riscos associats amb el mercuri. Les sardines no només són nutritives i segures, sinó que també són econòmiques i versàtils a la cuina. En triar sardines, no només estem cuidant la nostra salut, sinó també gaudint d'un aliment deliciós i accessible.