Muntatge amb una imatge de Nebulossa actuant a Eurovisió. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle, una dona veient la tele i menjant crispetes

L'espectacular audiència d'Eurovisió a la seva edició més polèmica

Suïssa va ser el país guanyador seguit de Croàcia i Ucraïna

La representant d'Israel, Eden Golan, va actuar a Eurovisió entre xiulets, esbroncades i alguns aplaudiments en una de les edicions més polèmiques del festival. Una actitud hostil cap a una noia de només 20 anys en un festival que sempre havia reivindicat la llibertat i el respecte.

La 68a edició, que s'ha celebrat a Malmö (Suècia), s'ha vist afectada per la tensió que ha provocat la participació d'Israel en un context del conflicte que es viu a les dues parts arran de l'atac de Hamàs contra població civil jueva. La representant hebrea ha cantat 'Hurricane' en cinquena posició. Ho havia de fer en sisè lloc, però Eurovisió ha expulsat el candidat dels Països Baixos a causa d'una denúncia per un "incident" amb una membre de l'organització.

Les últimes hores també ha estat a l'aire la participació d'Irlanda en protesta contra Israel, però ha acabat actuant. El candidat dels Països Baixos a Eurovisió, el cantant Joost Klein, ha estat exclòs aquest dissabte del festival. El motiu és, segons un comunicat, un "incident" pel qual una membre de l'organització l'ha denunciat, tot i que no n'han aclarit més detalls.

Alguns mitjans havien informat que tenia relació amb la participació d'Israel, però el festival ho ha desmentit. Irlanda no ha participat a la desfilada de banderes de l'últim assaig general d'aquest dissabte per una "situació" que s'ha produït. I ha estat a l'aire la seva participació a la final.

Els teleespectadors premien Israel, que aconsegueix la cinquena plaça

La representant d'Irlanda, Bambie Thug, ha pronunciat la frase 'Love always triumphs hat' (l'amor sempre triomfa davant l'odi) al final de la seva actuació. En els darrers dies, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora de l'esdeveniment, ha defensat la participació de la cantant israeliana Eden Golan al concurs. A l'exterior del Malmö Arena, on se celebra el festival, s'han concentrat centenars de persones per protestar contra la participació d'Israel a Eurovisió.

L'hostilitat dels contraris a Israel ha estat vistosa, però poc eficaç. El televot ha estat clar i molts països han donat els 12 punts a Israel, més en suport al país que a la cançó. Finalment Israel ha estat cinquè. El certamen ho ha guanyat Suïssa seguida de Croàcia. Totes dues eren favorites i fins al final la lluita ha estat molt renyida.

Creixement d'audiència

El concurs sempre és un èxit d'audiència, però aquest any, possiblement per la morbositat i la polèmica, ho ha estat més. Televisió Espanyola, que emet el certamen des dels seus inicis, va obtenir un 41'8% de share. Gairebé 5 milions despectadors. Les dades superen les de l'any passat en més de 2 punts encara que es queden lluny del 52'1 % de Chanel el 2022. Tot i que l'actuació de Nebulossa ha aconseguit una de les millors audiències dels darrers anys, el rècord el segueix ostentant Rosa López. En la seva edició el share va ser de més del 80%.

Antena 3 amb un 6'3% i Telecinco amb un 3'8% van quedar molt lluny de la seva competidora. Molt mala dada de Telecinco, que fins i tot es va veure superada per la Sexta, amb un 4%.