El músic Huss Garcés assegut amb una cafetera a la mà esquerra

ENTREVISTA a Huss Garcés, el músic català que triomfa a Finlàndia

Huss Garcés ha volgut compartir una estona amb nosaltres

Avui tornem a parlar d’un músic català establert a Finlàndia. És el Huss Garcés, més conegut amb el nom de Le Clotêt Avec Garcés (a nivell internacional independent musicalment). Volem conèixer més detalls sobre la seva vida i per això, des de Xcatalunya.cat, hem volgut fer-li una entrevista. Nascut a Manresa, l’any 2013 va publicar el seu primer àlbum ‘Pasen, Acomódense y Salgan Por Donde Puedan’. 

Ha estat un temps sense publicar cap àlbum, però darrerament ha publicat The Nightwalker. No donem més detalls, que ens ho expliqui ell mateix. Bon dia Huss: 

Bonjorn de tot cor a tots els catalans de bon grat desde Finlàndia.

- Quants anys fa que ets músic?

Desde que la meva mare Montserrat em cantava desde petit, m'ensenyava a escoltar els instruments separant-los i reconeixent-los.

Obres com Wagner,Sibelius,Mozart,també òpera com Maria Callas,Caballé ja que ella va ser cantant d'opera al Liceu de Barcelona a corals i l'orfeo Gracienc,li agraeixo el regal genètic de la música infinitament ja que m'ha fet enraonar per mi mateix les possibilitats a escollir dins del taulell d'escacs de la meva vida.

La meva àvia Remei ja era pianista de jove igual que la seva mare on a casa seva hi havia falera per l'estudi musical.

D'ençà  personalment sempre m'han vingut melodies al cap per transformar-les en cançons però sempre amb un gran esglai de no saber transformar-les en quelcom amb estructura sòlida  fins que vaig iniciar estudis de música.

Vaig desenvolupar un mètode pròpi de composició mitjantçant els escacs amb les seves caselles enlletrades on hi figuren totes les notes paral·lelament amb les cordenades numèriques  donen fórmules matemàtiques aleatòries mitjançant partides de grans mestres on puc construir estructures d'acords infinites singulars que no s'hagin utilitzat gaire en la història de la música per crear  tensions interessants dins de la melodia quan no vull sonar  a  jazz,blues o altres estils tradicionals,és important re-inventar-te i sortir de la casella de comfort,un gran enemic per la creativitat.

Gràcies aquesta tasca d'experimentació vaig acabar  tocant en orquestes experimentals amb components de Macromassa. Juan Crek i Victor Nubla a OME Músic i al final crear el meu propi estil musical amb anys d'estudi i experimentació amb error/causa/efecte.

Vaig néixer músic i moriré músic, sóc músic professional desde 2013 on vaig vendre el meu disc debut fent història a la música en 32 països sent el primer disc de Folkgrunge™ registrat per primer cop en la història de la música al món, em va canviar la vida,vaig dir no a grans companyies discogràfiques on m'oferien molts diners,fama i publicitat però vaig aprendre de: Fugazi,Pixies,Codeine,Red House Painters,Swans,Sonic Youth,Tool,Korn on es van convertir bandes llegendàries de culte als 90 "sense perdre les natges" en els mitjants de comunicació a centrant–se a produïr música de molt alta qualitat que va trascendir a milions de persones dins d'una autogestió internacional exemplar sense perdre mai el control de la seva integritat professional com a persones dignes, fer això és deu vegades més dificil que contractar empreses perquè t'ho facin tot,fins i tot les cançons.

Us posaré un exemple actual molt assertiu.

Qualsevol cançó de "reguetó"/trap masclista de Rosalia que vulnera els drets de la dona 10.000 vegades on ningú diu res,com és possible?

És el mateix menjar  macdonalds que "El Celler de Can Roca"? L'obra de Wagner que "Mueve tu cucu papi motocani"?  de debò?

Quins valors escoltant música ens han fet com a persones dignes?

Que serà lo següent?

La música te unes lleis i llurs pseudoestils no les cumpleixen.

És important recalcar el com arribes a ser músic abans del quan ,ja que ens estàn imposant una cultura d'analfabetisme inoportuna on substitueixen el jazz,blues,música clássica,l'esforç i l'estudi  per reguetó  sexista  per gent que vol "gossejar a sense mesura" en comptes d'educar l'oïda igual que s'educa el cervell,el paladar,les persones i sense això deixem de ser humans a ser bèsties sense enteniment creuant les lines vermelles dels nostres instints més foscos.

Per això cal estudiar i un esforç intel.lectual  com saber escriure.

Despullar-se en una portada per vendre discs és música o pornografia?

Buscar el "top trending"  pagant una bona publicista però enganyant la gent ho pot fer tothom,fer música que pugui nodrir l'ànima,'intel.lecte i l'existència de les persones no és a l'abast de tothom.

 Nina Simone mai li va caldre despullar-se ni "gossejar"damunt un escenari,s'anomena talent i treball.

Després d'aquesta falca i reflexió assertiva a  les arrels tradicionals per crear música puc dir que la música 

m'ha ha  donat tot perquè a ella jo li vaig donar tot el sacrifici,esma i l'enteniment per assolir la fita,ser músic cada dia sense excuses pel dret més salvatge però més enriquidor com que et reclamin internacionalment per composar música per persones que han patit pèrdues de vides humanes arrel del covid-19.

No hi han formules d'èxit per gent consentida amb mentalitat "soft" que volen "la crema catalana" sense suar la cansalada,sense patiment,esforç,perseverança mental resilient no pots fer-te millor persona i per tant  ni millor músic, has de posar el fil de l'agulla  amb totes les conseqüències, jo no he tingut vacances desde fa anys pero si sempre una guitarra acústica,llibreta bolígraf entre les mans on poder-me escapar dins de les meves melodies sempre mantenint una dignitat com a persona sense haver-me de despullar per vendre discs,sempre s'ha de respectar el públic i ser professional,el respecte ho és tot i la dignitat la seva parella.

- Quin és el teu estil musical?

Folkgrunge™ com a LCâG(Le Clotêt Avec Garcés) i ara amb The Nightwalker he fusionat la música clàssica,Jazz,Techno per fer-ne el meu propi de nou com a Soultronich™

- En quins idiomes cantes?

Puc fer-ho en 11 idiomes on l'anglès predomina, en l'anterior treball em van censurar temes en Català que aviat treure en un power Trio amb músics de Terrassa,no us ho perdeu perquè serà molt interessant na que mai s'ha publicat a Catalunya un concepte alternatiu fusionat amb el jazz,no serem els millors però sí els piooners en aquest disc EP físic.

El músic Huss Garcés, dret, amb una cafetera a la mà esquerra
Huss Garcés | Huss Garcés

- Actues sol o hi ha un grup que t’acompanya instrumentalment?

Els dos registres segons la feina i pressupost del client ens adherim sense dificultat depenent el contexte sempre i l'ocasió professional.

Ara per ara he contactat amb un quartet de corda premiat com el millor per treballar en Le Clotêt Avec Garcés on serem tots catalans i com a The Nightwalker vaig sol.

- Ara vius i exportes la música a Finlàndia, quan vas marxar i per què?

Arrel de l' èxit internacional independent de ventes i èxit de publicació en tots els mitjants Catalans,Espanyols,Italians,USA(independents sonant 9 mesos cada setmana) i guanyant un premi a Bèlgica millor disc internacional/senzill/videoclip "Dovelike Man" on la mateixa música em va dur a Finlàndia sent entrevistat per principals mitjants tocant en festivals finesos.

 Això  va ajudar a vendre molts més discs a FIN en temps de no venta de discos,va ser una gran gesta èpica de molt esforç històrica sent el primer músic Català i a l'estat Espanyol en fer una gira de 4 mesos per llur país feroescandinau.

Després de la gira pel país nòrdic  vaig ser seleccionat per tocar de tornada a la mítica Rocksound sala de Barcelona per obrir per la banda Grunge española més important del seu moment on em van oferir obrir en la seva gira permanent 2015.

Degut a la crida de nous  concerts a Festivals  Finlàndia,España,França, vaig dir no, millor en el pot petit hi ha la bona confitura i abarcar molt sense seny és mancança,Després Sub-Pop Records em va demanar el meu disc a càrrec de Dereck Erdman el mític segell de Seatle on Nirvana,Soundgarden als 90 van ser contractacts,arrel d'aqui Dave Grhol i Francis Cobain la filla de Kurt Cobain es van posar en contacte per les xarxes socials per interesar-se per la meva feina,els hi vaig dir gràcies i enviar un disc,ho tinc tot desat en fotografies com a senyal de que anava per bon camí sempre amb els peus a terra.

Vaig marxar perquè a CAT no em valoraven la meva feina"in situ" però vaig demostrar amb esforç que altres si ho van saber fer sempre creient en la meva feina sense comparant-me amb cap persona,molts amics músics a l'inici no em van fer suport però al llegir les noticies en els principals mitjants on ells feia anys somiaven ser publicats… Em van dir.. Com ho fas?

Sent sempre un mateix.

La música pop-folk actual a CAT comercial en gran percentatge i sense generalitzar és de molt baix nivell com SAU,Amics de les arts, i el rock en Català mai ho va ser realment rock  exceptuant Sopa De Cabra i Sangraït les dues úniques bandes  dels 90 en fer rock,Manel són bons malgrat no sigui rock fan bones melodies sense tenir 10 kg de sucre cada cançó com el pop actual,fan bona música a respectar, Mishima a vegades  sí em recorden a The National i a vegades els hi manca més mala baba però és un conjunt respectable en Català ben fet sense repetir la paraula t'estimo 25.0000 de vegades,fan bones melodies amb un rock-folk en català arrelat americà.

A CAT es margina molt la música altermnativa que va canviar el transcurs de la història als 90, com diem els catalans, " D'on no n'hi ha no en raja" espero que algún dia El Canet Rock hi posin una banda de Rock real no pseudo bandes de rock impostores,això és enganyar la gent,això ens ha fet molt mal, per tant allà on no t'entenen no t'hi has de capficar,la perspectiva ho és tot amb una bona estratègia, és qüestiö de temps.

Això no treu que sigui assertiu i no senti  amor amb la música de CAT, no podria ser d'una altra manera,agraïment sempre per ser català i sempre estigui buscant nous talents per promocionar amb Cassette Manegement.cat serveis musicals.

- Explica’ns detalls sobre els teus àlbums.

Sobre The Nightwalker ha sigut una gran embolicada de valent a més no poder… Al Febrer la Suomen Kultturi Rahasto em convalida com a seleccionat entre milers de músics Finlandesos per composar un disc per minvar els greuges psicològics post-covid19 en els adolescents finlandesos sent el primer músic Català/extranger en assolir-ho en la història de Finlàndia/Catalunya  per llur tasca. On hi ha hagut l'avançament del senzill "NOBODY CAN'T ESCAPE FROM KARMA" on un segell Americà  Weatnu Records(USA) em va contractar sent el primer músic Català en signar amb un contracte professional amb una franquícia nord-americana, tot un bull de conseqüències positives caient del cel que encara no me'n faig creus professionslment degut al alt nivell musical a USA i Finlàndia. El projecte està tenint repercussió internacional als mitjants de Italia,Finlandia,Catalunya,Espanya,UK,Argentina,Chile,Islàndia,Noruega,USA en quant a publicacions professionals ja que en la tasca ja han publicat més de 25 articles en 28 dies desde la seva estrena internacionalment on estic esperant que surti a INDIA,Nova Zelanda South Àfrica com també TV3 es van posar en contacte per fer-ne ressó a CAT,TVE també,tota una feinada a la catalana però desde el gran mantra català"Betes i Fils" on em van educar treballar fort en silenci per obrir el cava en familia un cop els resultats s'han assolit,si no hagués sigut català mai hagués assolit aquests rècords, sóm tossuts i així es va fer la Sagrada Familia,no hi ha altre manera.

L'ESFORÇ un gran tret nostre.

Aqui us deixo la pàgina on podeu seguir la feina i escoltar el senzill a youtube:

Pàgina

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090899734257

Youtube

"Nobody Can't Escape From Karma"

- I el més important... aquests àlbums tenen un component solidari…

El senzill "Nobody Can't Escape From Karma"  i l'album que sortirà el 14 de Desembre a USA,Finlàndia,Itàlia,CAT,ESP,India,Sud Àfrica on tinc tancat compromisos de distribuïció amb magazines,mitjants professionals. Els beneficis aniràn a una associació de salut mental preventiva finlandesa com a agraïment a Finlàndia per la seva oportunitat ja que vaig ser contractat per tal esmena i projecte.Com bon representant  internacional de la meva cultura i de la finlandesa al món crec que de deixar CAT lo més amunt possible com a ésser humà cultural civilitzat mitjançant l'agraïment amb feina i resultats, agraeixo l'escalf de tots els lectors intel.ligents,assenyats que valoren el camí dificil abans que el fàcil per 4 rals sense dignitat, crec que hem de ser fidels als nostres trets culturals i valors catalans sempre.

- On es poden adquirir i a quin preu?

Tota persona que vulgui colaborar pot escriure a partir d'ara ja que m'han encarregat 450 còpies en menys de 28 dies d'estrena després d'haver escoltat el senzill a youtube i llegir els articles internacionals sense encara haver encarregat el material dels discos a imprenta ni tenir  la portada enllestida,només puc dir gràcies de tot cor a tots,fer música per ajudar a persones reals per mi és el gran Grammy no pas un tros de xavalla buïda on es premia el masclisme i la denigració de la dona com ésser humà.(MTV awards)

Escribiu  per fer reserva al disc físic signat:

subsoundsrecords@hotmail.com

O en la meva pàgina del projecte inicial Facebook on podreu llegir tots els articles:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063821032921

Instagram:

https://instagram.com/thenightwalkermusic?utm_source=qr&igshid=NGExMmI2YTkyZg%3D%3D

- Tens previst tornar a casa?

Per treballar,de vacances i arrelar-me de nou sovint a CAT ho faig, vaig estar 5 anys fora de CAT al tornar semblava una altra terra sense la seva llengua,tradicions i amb persones pels carrers delinquint sense saber que existeix la L-L gemimada,a hores d'ara em sento catalano- finlandès adoptiu on CAT i el Barça els duc en una foto a la camisa abans de cada concert,em poso videos de Montserrat al youtube i se'm posa la pell de gallina … Mai he marxat de CAT ja que sóm inseparables arrelats com qualsevol català de socarrel,simplement és un "Fins Ara estimada, la feina em crida".