Muntatge amb una imatge de persones presentant el dijous gras a Vic. A la cantonada superior esquerra el dibuix d'una botifarra

Dijous gras a Osona: Els millors productes de la comarca per a un dia especial

L'aposta pel producte de la comarca d'Osona centrarà la nova edició del Dijous Gras a la plaça Major de Vic

L'aposta d'Osona Cuina pel Dijous Gras d'aquests anys i que definirà la línia de les celebracions dels anys següents és posar en valor els productes de la comarca. De fet, els porcs que s'oferiran seran Duroc criats a Osona, mentre que la botifarra serà una recepta pròpia del col·lectiu Osona Cuina.

En un comunicat, expliquen que tampoc hi faltaran la botifarra d'ou de Can Codina de Taradell, la negra de Fussimanya o la cansalada de Ca la Teresona. També el briox de pulled porc, amb producte d'Enso Ferments. Aquest any es repeteix el format ampliat que es va estrenar l'any passat, de dos quarts de nou del matí fins a les deu de la tarda, servint esmorzar, dinar i sopar a la plaça Major de Vic.

Osona, una tradició culinària espectacular

La comarca d'Osona, situada a la Catalunya Central, és un veritable paradís per als amants de la gastronomia, famosa per la qualitat i la varietat dels seus productes locals. Un dels productes més emblemàtics d'Osona és la llonganissa de Vic, una delícia perfecta per acompanyar les tradicionals llesques de pa amb tomàquet.

Però Osona no només brilla pels seus embotits. La regió és també coneguda per altres productes artesanals que reflecteixen la riquesa de la seva terra. Entre ells hi ha els formatges i lactis, la pastisseria i la cervesa artesanal, així com els bolets i la tòfona, provinents directament dels boscos locals. La gastronomia d'Osona es caracteritza per la seva capacitat de combinar tradició i modernitat, cosa que es reflecteix en l'habilitat dels cuiners per crear plats que són veritables obres d'art culinari.

A més de la llonganissa de Vic, altres embotits artesanals com la botifarra, el fuet, la somalla i la baiona són també molt reconeguts a la regió. Aquests productes s'elaboren seguint mètodes tradicionals que han estat transmesos de generació en generació, assegurant-ne l'alta qualitat i el sabor autèntic.

A Osona també es preparen plats típics com la samfaina de Centelles , un menjar típic compost per menuts i sang de xai, i la sopa de ventre de Manlleu, relacionada amb la matança del porc i que s'elabora amb el brou de coure els embotits. A més, la comarca destaca per l'elaboració de formatges de collsacabra, elaborats amb llet de vaca, i en rebosteria, les coques llargues de pagès, de farina i ou, són molt apreciades.

L'experiència gastronòmica a Osona s'enriqueix amb la presència de més de cinc-cents restaurants que ofereixen tota mena de cuina, des de la més tradicional fins a la més innovadora, utilitzant productes locals de gran qualitat. A més, la regió compta amb l'Escola d'Hostaleria d'Osona, a Tona, on s'imparteixen cursos de cuina i s'hi organitzen degustacions i tasts, brindant una experiència educativa i culinària completa.

Aquesta riquesa i diversitat de productes i plats fan de la comarca d'Osona un destí culinari imprescindible, on la tradició i la modernitat es troben per crear una experiència gastronòmica única.