Persones amb bicicleta

El servei de bicicletes, per ara gratis, que triomfarà a Reus i pobles propers

El servei s'estrena el 30 de gener

L'Ajuntament de Reus ha inaugurat aquest dilluns La Ganxeta, primer sistema de bicicleta compartida del Camp de Tarragona. En aquesta primera fase, s'han habilitat 250 unitats repartides en 21 estacions ubicades a la trama urbana. Tots ells es podran fer servir les 24 hores del dia durant tot l'any. El servei s'estrenarà aquest dimarts i durant tot el mes de febrer serà gratuït perquè els usuaris puguin provar-ho.

De fet, durant les primeres setmanes, La Ganxeta comptarà amb tres tècnics que informaran a peu de carrer sobre el sistema i resoldran els dubtes que puguin sorgir. A partir del març, la bicicleta costarà un euro al dia, amb diverses bonificacions. El consistori preveu acabar l'any amb més de 1.500 persones registrades. Després d'algunes setmanes de retard, a conseqüència del ciberatac que va patir l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis i Reus Transport a finals del 2023, l'Ajuntament ha inaugurat, finalment, aquest dilluns La Ganxeta.

Un sistema públic de bicicleta compartida que, segons l'alcaldessa Sandra Guita, converteix la ciutat en pionera “una vegada més, a la mobilitat del territori”. "Per aquest govern és molt important la mobilitat verda, sostenible i saludable", ha afirmat Guaita, que confia que La Ganxeta ajudi en "la lluita contra el canvi climàtic". De fet, segons l'alcaldessa, aquest nou transport se suma a la resta de projectes desplegats a la ciutat per millorar la pacificació del trànsit al municipi com són el Pla de mobilitat urbana i sostenible, l'ampliació dels carrils bici i la millora dels serveis de bus, així com l'increment dels aparcaments públics municipals i dissuasius, entre d'altres.

Més de 500 usuaris registrats

El servei de bicicleta compartida a Reus començarà a pedalar aquest dimarts i ja són més de 500 les persones que s'han registrat a l'aplicació. Tot i això, el regidor i president de Reus Mobilitat i Serveis, Daniel Marcos, ha subratllat que la previsió és superar les 1.500 persones a finals d'any.

LA GANXETA, a partir del 30 de gener!

"Hem previst uns 600 moviments de bicicletes al dia", ha detallat Marcos, que ha recordat que es tracta d´un sistema nou i "cal veure com respon la ciutadania". A partir del 2025, el regidor no descarta iniciar la segona fase del projecte per ampliar el nombre d'estacions a altres zones de la ciutat. De fet, per al president de l'Associació de Veïns de Reus, Marcos Massó, les persones que viuen als barris de la perifèria de Reus gaudiran d'un gran canvi , ja que “podran anar amb bicicleta fins al centre”, sense necessitat d'agafar el cotxe i tenint en compte que “la mobilitat a Reus cada vegada és més complicada”.

Un euro al dia

El tiquet de 24 hores de La Ganxeta serà d'un euro i permetrà fer viatges il·limitats inferiors als 30 minuts. Tot i això, si algun dels trajectes realitzats durant el període de 24 hores s'allarga fins als 60 minuts, caldrà abonar un euro més. D'altra banda, el consistori també ha activat diverses bonificacions pels usuaris que utilitzin el servei habitualment.

Es tracta de la Ganxeta Jove, adreçada a persones d'entre 14 i 29 anys, i la Ganxeta Daurada, destinada als usuaris que tenen més de 65 anys. Totes dues bonificacions tindran un cost de sis euros al mes i un descompte del 50% a partir del quart mes d'abonament consecutiu. Per a la resta d'usuaris, la tarifa serà de nou euros al mes.

Tot i això, aquesta modalitat incorpora dos descomptes: un per fidelitat -després de tres mesos d'abonament consecutiu, el quart mes tindrà un cost de tres euros- i un altre per incentivar-ne l'ús - l'import es reduirà a set euros quan es renovi la subscripció mensual si sutilitza la Ganxeta un mínim de 20 dies al mes-. Una altra de les novetats d'aquest nou sistema de transport és que l'edat mínima per utilitzar-lo s'ha reduït i serà a partir dels 14 anys. En aquest cas, serà obligatori lús del casc per a menors de 16 anys.