Muntatge amb imatge d'agents de policia i okupes. A la cantonada superior esquerra una emoticona de consells

Els consells de la Policia en cas que t'okupin la casa

Molts ciutadans senten una gran preocupació davant aquesta possibilitat

L'okupació d'habitatges és una problemàtica creixent a tot l'Estat espanyol, especialment a Catalunya. Aquest fenomen ha generat preocupació entre els propietaris de vivendes i les autoritats a causa de les implicacions legals i de seguretat que comporta.

En els darrers anys, Catalunya ha vist un augment preocupant en els casos d'okupació. Aquest fenomen es refereix a l'entrada i la permanència il·legal en una propietat sense el consentiment del propietari. Les estadístiques indiquen que Barcelona i la seva àrea metropolitana són les zones més afectades, amb un notable increment en els reports d'okupació. Aquests fets no són casuals.

Les administracions públiques tenen tendència a protegir els okupes i la Generalitat i els ajuntaments catalans no estan prenent mesures eficaces per acabar amb un problema que acaba derivant en altres que també són greus com la inseguretat, l'incivisme i els delictes com el tràfic de marihuana.

Quins consells dóna la policia en cas d'okupació?

1. Actuar ràpidament: El primer consell de la policia és actuar amb celeritat. Si descobreixes que el teu habitatge ha estat okupat, és crucial denunciar el fet com més aviat millor. La rapidesa pot marcar la diferència en la recuperació de la propietat.

2. No intentar desallotjar per la força: Encara que pot ser temptador intentar desallotjar els okupes pel teu compte, la Policia recomana encaridament no fer-ho. Actuar per força pot empitjorar la situació i tenir conseqüències legals negatives per al propietari.

3. Trucar a la Policia: La Policia ha de ser informada immediatament. Ells prendran les dades necessàries i començaran el procediment legal per al desallotjament. És important proporcionar tota la informació possible, incloent-hi documents que acreditin la propietat de l'habitatge.

4. Reunir proves: Reunir proves que demostrin l'okupació és essencial. Fotografies, vídeos i testimonis de veïns poden ser útils per al procés legal. Aquestes proves ajudaran les autoritats a agilitzar el desallotjament.

5. Assessoria legal: Comptar amb un advocat especialitzat en dret immobiliari pot ser de gran ajut. Ells poden guiar-te a través del procés legal, assegurant-se que se segueixin tots els passos correctes i que els teus drets com a propietari siguin protegits.

Procediment legal per fer fora un okupa

El procediment per desallotjar els okupes pot variar depenent de la situació específica. En general, es pot distingir entre dos tipus d'okupació:

Aplanament de casa: Si els okupes han ingressat en un habitatge habitual, es considera un delicte d'aplanament de casa. En aquests casos, la Policia pot actuar immediatament i desallotjar els ocupants.

Usurpació de béns immobles: Si l'habitatge no és la residència habitual del propietari, la situació es classifica com a usurpació. Aquest tipus de casos pot ser més complicat i generalment requereix una ordre judicial per procedir amb el desallotjament. En aquests casos el fet que el procés s'eternitzi porta a molts propietaris desesperats a recórrer a empreses com Desokupa.

Prevenció de l'okupació

La prevenció és fonamental per evitar l'okupació. Instal·lar sistemes de seguretat com alarmes, càmeres de vigilància i panys d'alta seguretat poden dissuadir els okupes. Els habitatges que semblen desocupats són més susceptibles a l'okupació. És recomanable visitar-les regularment i mantenir-les en bon estat.

Finalment, és important establir bona relació amb els veïns. Els veïns poden ser una primera línia de defensa, informant ràpidament si veuen activitat sospitosa a la teva propietat.