Muntatge amb imatge d'un establiment de Mercadona. A la dreta una imatge amb un peix Lubina

Una clienta demostra l'alarmant augment de preu de llobarro i la orada a Mercadona

Les claus d'un cost desorbitat

El passat 31 de maig, la usuària @MoniLisa2 va publicar un tuit al seu perfil de X (Twitter) on demostra amb detalls l'espectacular augment de dos peixos tan preuats, com el llobarro i l'orada, en el preu de venda dels establiments de Mercadona.

Amb el text de "Acompanyeu-me en aquesta trista història de com Putin ha obligat el Mercadona a apujar el preu del llobarro i el daurat entre un 20% i un 33% aquest mes. Us ho explicaré amb pèls i senyals" , aquesta usuària ha pujat dues imatges molt explícites, en què es pot apreciar el cost d'aquests dos productes de peix en un dels establiments de la cadena valenciana de supermercats. Potser per entendre les seves motivacions i el fet de la seva publicació, resulta interessant accedir a la biografia del perfil en qüestió, que diu: “Lluito dia a dia, que no és poc. Encara no em rendeixo. Els seguidors són éssers humans, tracta'ls amb el mateix respecte que voldries per a tu”.

A la imatge de l'esquerra es pot observar una safata amb un llobarro net, al preu de 5,40€. Mentre que a la de la dreta, apareix una orada neta, al preu de 6,19€. Aquestes instantànies captades en un Mercadona i el text esmentat, serveixen per obrir un fil on la mateixa @MoniLisa2 comparteix diverses reflexions sobre aquest increment de preu tan salvatge.

L'increment incessant del preu del peix

El 2023, el Govern de Rússia va prohibir les importacions de productes de peix i marisc de països considerats enemics. Entre els països afectats, tots els de la Unió Europea, segons detallava un comunicat del Ministeri rus de Desenvolupament Econòmic. Hi apuntaven que "s'introdueix una prohibició sobre la importació a la Federació Russa de productes de peix i marisc procedents de països inamistosos" . Ja el 2022, el president del Govern, Pedro Sánchez, acusava Vladimir Putin i la seva «guerra il·legal» a Ucraïna com a màxim responsable de l'increment incessant dels preus a Espanya.

D'altra banda, des de l'organització Pesca España -nascuda amb la voluntat de reivindicar els productes del mar des de la sostenibilitat, la tradició i la felicitat-, el seu gerent Antonio Nieto considera que la rebaixa de l'IVA "ajudaria molt davant de la percepció que el peix és car" i recalca el fet que hi ha peix de temporada durant tot l'any "a preus molt competitius" i potser no en som gaire conscients.

L'altra opció és comprar peixos d'aquí, de temporada i intentar economitzar amb altres opcions.