Dues persones preparant calçots mentre la gent mira i fa fotos

Èxit de la Gran Festa de la Calçotada de Valls: Els millors llocs per menjar calçots

Segueix la temporada de calçots

La capital de l'Alt Camp torna a mirar cap amunt aquest diumenge, aquesta vegada no per admirar castells ni el campanar de Valls, sinó per menjar calçots. Se celebra la 42a Gran Festa de la Calçotada, amb la previsió de reunir entre 30.000 i 40.000 persones, majoritàriament públic nacional. Aquest any el grup local Figa Flawas són els ambaixadors de l'Autèntica Calçotada i reforcen el vallenquisme del certamen.

De fet, aquesta temàtica ha centrat el primer disc, publicat divendres. D'altra banda, els agricultors auguren que l'actual anticicló no s'allargui per evitar que afecti la qualitat dels calçots, si bé són optimistes quant a producció. Així, preveuen que iguali la de l'any passat, quan se'n van descalçar 18,5 milions.

Un dels reclams de la Gran Festa de la Calçotada de Valls és el concurs de menjar calçots, que any rere any acumula un nombrós públic a la plaça del Pati. Aquest any han estat vint homes els participants, dels quals ha sobresortit Antonio Hernández, de Santa Perpètua de Mogoda. En tres quarts d'hora, ha estat capaç de cruspir 240 calçots d'un pes de 3,06 quilos.

Aquesta ha estat la seva vuitena vegada que s'ha presentat al certamen, en què ha batut el seu rècord personal i s'ha proclamat campió. Tot i que per normativa, el proper any no es podrà tornar a presentar, té clar que el 2026 tornarà a la capital de l'Alt Camp per tornar a competir. Darrere d'Hernández l'han seguit el barceloní Ramon Caballero i l'històric vallenc Ramon Forès, que han menjat 196 i 190 calçots respectivament.

La plaça del Pati va ser un dels punts de trobada per als milers de persones que es van acostar a la ciutat per celebrar el moment àlgid de la temporada de calçots, però no pas l'únic. La plaça de l'Oli s'ha omplert de curiosos que han volgut veure de prop com es coïen les cebes dolces que s'han repartit a les 4.000 degustacions preparades per a l'ocasió. D'aquestes, 1.500 s'han esgotat anticipadament abans de l'esdeveniment.

Una fita celebrada des de la Cambra de Comerç, que aquest any ha posat el focus al públic nacional, especialment el provinent de la Catalunya central. Així ho ha destacat a l'ACN el president de l'ens, Josep M. Rovira, que ha assenyalat el desconeixement de la festa per part d'aquesta població. Alhora, ha afegit que també han ampliat la promoció al sud de França, Aragó i el País Valencià.

Públic de proximitat però també internacional

Més enllà del públic familiar i de proximitat, l'internacional també s'ha tornat a mobilitzar per viure en pròpia pell tot allò que impliquen les calçotades. És el cas de Yuliya Sergina, una ciutadana russa que viu a Catalunya des de fa dos anys i que ha acompanyat 55 turistes homòlegs per conèixer de prop aquesta tradició. "Alguns dels companys ja havien provat abans, a restaurants, però per a la majoria és nou. És una tradició bonica, on tothom gaudeix i s'embruten els dits i les mans menjant", ha comentat.

5 restaurants on menjar calçots

Masia Embolic: Ubicada en un entorn natural a prop de Reus i Tarragona, aquesta masia ofereix calçotades tradicionals amb productes de proximitat. A més, abans de la calçotada, podeu visitar el celler Vermut Yzaguirre per a una experiència completa.

Restaurant Casa Fèlix: Aquest és un dels clàssics al món dels calçots i ha jugat un paper important a popularitzar les calçotades en restaurants. Ofereix fins a 500 places i és un referent a la zona.

Restaurant Les Espelmes: Situat a dalt del Coll de l'Illa, entre Valls i Montblanc, aquest restaurant combina la tradició dels calçots amb vistes impressionants de la comarca de l'Alt Camp.

Casa Gurí: Ubicat a La Masó, aquest restaurant familiar ofereix una calçotada en un ambient acollidor, tant a l'interior com a l'aire lliure. També podeu explorar els vins de la zona en un celler proper.

Ca l'Angel i Ca Barrau a Valls: Aquests restaurants són ben valorats pels usuaris i ofereixen una gran experiència culinària amb un ambient relaxat i un servei agradable.