El centre d'estudis CaixaBank Research considera que el mercat immobiliari espanyol s'està "desaccelerant", però a un ritme més baix del que preveia. Segons un informe semestral publicat aquest dilluns, s'observa un descens "apreciable" de les compravendes, però un impacte "moderat" als preus. Pel que fa a l'oferta d'habitatge nou, es creu que continuarà sent inferior a la creació neta de llars. "El segon semestre serà clau per avaluar el grau de resistència del sector davant del fort increment dels tipus d'interès i l'afebliment de l'economia", apunta l'estudi.
L'informe, que constata un "canvi de tendència" al mercat el primer semestre, anticipa també una desacceleració del preu dels habitatges que es notarà a partir de l'any que ve. "De cara als propers trimestres, seguim esperant un notable ajustament al nombre de compravendes respecte als elevats registres del 2022, i que el preu de l'habitatge se segueixi desaccelerant, en un context de tipus d'interès alts durant més temps", indica l'estudi.
Tot i això, s'observa una resistència en la demanda marcada per la manca d'oferta d'obra nova i els elevats costos de construcció, elements que han fet que el preu final no es refredi malgrat els canvis de tipus. Des de CaixaBank destaquen també el paper "cada vegada més important" del comprador estranger no resident, especialment a les grans urbs i zones turístiques de l'arc mediterrani i les illes. "Es tracta d'un comprador que sol optar per habitatges més cars, que necessita menys finançament per accedir a l'habitatge en propietat i que s'està mostrant molt resilient davant de l'alça dels tipus d'interès", assegura l'entitat.
La nota positiva de l'informe
Tot i aquest escenari de moderació, CaixaBank ressalta que els fonaments del sector immobiliari són avui "molt més sòlids" en el cicle expansiu anterior. Així, recorda que actualment no hi ha un excés d'oferta, no hi ha hagut un creixement excessiu del crèdit, ni s'han relaxat els estàndards crediticis. "Tot això fa preveure una suau moderació del ritme d'avanç dels preus i una normalització del volum de compravendes en el període 2023-2024, i pensem que és poc probable que es produeixi una forta correcció del mercat com la que es va experimentar al període 2008-2013", conclou l'estudi.