Muntatge amb una imatge duna persona comptant monedes en una oficina bancària. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle i difuminada, imatge de la caixa d'estalvis referenciada a la notícia

La caixa catalana que ha tancat el millor exercici de la seva història

L'entitat financera ha sumat prop d'11.000 clients nous al llarg del 2023, fins a 85.000 usuaris en total

CaixaGuissona va obtenir un benefici net d'11,9 milions durant el 2023, fet que suposa el millor exercici de la seva història. Els seus responsables atribueixen aquests resultats al creixement del nombre de clients, prop de 11.000 l'any passat, que fan pujar la xifra total a 85.000 usuaris a Catalunya i part d'Aragó. També destaquen l'optimització continuada dels processos i un entorn caracteritzat per la normalització dels tipus d'interès.

Els resultats suposen un increment de més del doble del benefici net de la cooperativa de crèdit el 2022, que va ser de 5,76 milions. La xifra de negoci durant l'exercici passat, que inclou préstecs i estalvis dels clients i socis gestionats per l'entitat, ha estat de 1.849,49 milions, un 12,89% més. En paraules de Martí Bravo, director general de CaixaGuissona, malgrat un context socioeconòmic "extremadament complex", durant el darrer exercici han continuat "fidels al model de proximitat" amb el client i la "hipereficiència operativa".

Bravo apunta que aquesta visió els ha conduït als millors resultats de la història de l'entitat en un any en què s'ha celebrat el 60è aniversari de CaixaGuissona. Al tancament del 2023, el total dels actius administrats han aconseguit un nou rècord, amb 1.507,8 milions d'euros, i ha marcat un increment del 18,45%.

Així mateix, el patrimoni net s'ha situat en 113,5 milions, un creixement del 14,48%. Des del 2029, el conjunt de les cooperatives de crèdit associades a la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (UNACC) ha experimentat un increment del 28,50% en el balanç. En paral·lel, CaixaGuissona ha superat aquesta tendència, amb un avanç del 53,39% durant el mateix període.

Increment del marge d'interessos

El marge d'interessos ha experimentat una millora destacada i ha pujat a 23,43 milions d'euros, un increment del 72,34%. Aquest indicador ha estat un dels principals eixos de creixement per la cooperativa de crèdit, permetent assolir un benefici net sense precedents a la seva història. El volum de negoci fora de balanç gestionat per CaixaGuissona s'ha situat en 127 milions d'euros al tancament de l'any passat, que també suposen un rècord per a l'entitat.

Aquesta xifra, que reflecteix un creixement del 37,87%, ha estat impulsada principalment per la confiança dels clients que han optat per invertir en lletres del Tresor. Pel que fa a l'entrada rècord de nous clients amb 10.992 incorporacions, un 55% són a Lleida, un 25% a Barcelona, ​​i un 15% a Tarragona, mentre que Girona, Osca i Saragossa acullen el 5% restant.

En aquest període, els dipòsits dels clients han incrementat fins a 1.357 milions d'euros, un 19,43% més respecte a l'exercici anterior. Durant l'exercici, CaixaGuissona ha formalitzat un total de 2.092 operacions de crèdit, que han posat més de 103 milions d'euros a disposició dels seus clients. CaixaGuissona també ha aconseguit reduir la seva ràtio de morositat fins a l'1,31% , consolidant la seva posició com una de les entitats amb el percentatge més baix del sector, on la mitjana és d'aproximadament un 3,5%.