Gos de teràpia ficat al llit a terra al costat d'un nen assegut en una cadira.

El bonic projecte amb gossos per donar suport a menors a una ciutat catalana

S'utilitzaran en judicis

El Departament de Justícia ha estrenat a Lleida el projecte 'Can Confident', que utilitza gossos ensinistrats per crear un entorn més còmode i segur per als menors en procediments judicials. La iniciativa té el propòsit d'obtenir la millor declaració possible dels nens, que moltes vegades és l'única prova contra els investigats, i alhora es vol contribuir a atenuar el procés de revictimització i protegir-ne els drets. Professionals de l'equip d'assessorament tècnic penal (EATP) supervisen l'eficàcia de les intervencions per a cada cas. L'associació lerkan dirigeix la teràpia amb els animals. El projecte es va començar a gestar fa dos anys per part d'una jutgessa de Lleida i una membre de l'EATP.

El director dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Robert Cabasés, ha explicat que és un “projecte pioner a Catalunya molt positiu, especialment perquè els menors són les víctimes més vulnerables”. En aquest sentit, ha recordat que els nens solen mostrar-se nerviosos o amb poques ganes de parla als processos judicials perquè han de reviure "uns fets traumàtics". D'aquesta manera, la presència dels animals vol contribuir a crear el millor entorn possible per a la seva declaració, que es convertirà en la prova preconstituïda, la qual és l'únic element per acusar l'investigat moltes vegades.

Una nena raspalla a un gos de teràpia que està assegut sobre una taula amb tapets de colors.
Judicis amb gossos per tranquil·litzar nens | ACN

L'actuació es fa de la mà de l'associació Ilerkan, que facilita i dirigeix la teràpia assistida amb animals. "La presència del gos permet generar un ambient més distès, tranquil i amable, fet que ajuda a relaxar el nen i a millorar-ne la comunicació", ha dit Maylos Rodrigo, responsable de l'entitat sense ànim de lucre. També es vol contribuir a generar un record més positiu. "El que millor sol recordar la nostra ment d'un esdeveniment és l'inici i el final, per això, la primera i última cosa amb què interaccionarà el nen serà el gos, perquè tingui un record més positiu", ha afegit Rodrigo.

Per part seva, el psicòleg de l'EATP, Enric Lletjós , ha valorat que els gossos seran una "eina més" per facilitar les entrevistes amb menors, ja que "s'ha de tenir cura que la declaració sigui el màxim de clara i consistent" perquè després es pugui fer servir al judici. En aquest sentit, Lletjós ha considerat que el projecte ajudarà a “atenuar” la revictimització que moltes vegades pateixen els nens que han d'explicar els fets viscuts diverses vegades.

El projecte es va començar a gestar fa un parell d'anys, quan la jutgessa Aurembiaix Giribet i una de les responsables de l'EATP, Montse Berenguer, el van plantejar al departament de Justícia i a l'associació. Giribet ha explicat que “els jutges sabem de lleis, però tractar amb menors és un altre aspecte i necessitem ajuda de professionals o altres instruments, per la qual cosa la teràpia assistida amb animals serà un èxit assegurat per al bon procediment judicial”.

Així i tot, el projecte només funcionarà quan els tutors dels nens i la comitiva judicial autoritzin l'ús dels gossos. És una de les condicions del conveni signat per Justícia.

Dos gossos asseguts a terra al costat de les cames de diverses persones.
Judicis amb gossos per tranquil·litzar nens | ACN

Funcionament de les sessions

Durant una sessió d'exploració judicial amb nens, els gossos estan especialment entrenats per oferir suport emocional i físic. Abans de començar, el gos es presenta al nen de manera calmada i permet una primera interacció que redueix les tensions inicials. Els primers quinze minuts es dediquen a crear un vincle entre el nen i el gos mitjançant jocs o activitats de formació caní, adaptades a l'edat del nen. Durant l'exploració judicial, el gos es manté a prop del nen, oferint una presència tranquil·litzadora. Si el nen se sent ansiós o estressat, el gos es pot acostar més, permetent que el nen el toqui o el mimi per calmar-se.

A més, els gossos poden fer petites tasques com posar el cap a la falda del nen o romandre al seu costat, creant una atmosfera de suport constant. Aquesta interacció facilita que el menor se senti protegit i escoltat, permetent relatar els fets de manera més còmoda i menys traumàtica. Al final de la sessió, es torna a crear un ambient distès on el nen interactua amb el gos a través de jocs o ensinistrament, assegurant que la primera i la darrera interacció del menor sigui amb el gos, deixant així un record més positiu de la experiència.