Imatge de l'exterior de la confiteria Sans

Bones notícies per als clients de la confiteria Sans gràcies a Oriol Balaguer

La pastisseria va inventar el bisbalenc i té gairebé un segle d'Història

El mestre pastisser Oriol Balaguer es farà càrrec de la Pastisseria Can Sans de la Bisbal d'Empordà. Es tracta d'un establiment amb 97 anys d'història i tres generacions, que ara passaran el relleu a Balaguer. Can Sans s'ha popularitzat per ser la inventora del bisbalenc, una pasta de full amb cabell d'àngel, pinyons i sucre.

És un dolç que Modest Sans va crear als anys 30 del segle passat i que s'ha mantingut com un dels més populars del Baix Empordà. Balaguer inclourà noves propostes de xocolates, bombons i pastissos, a la carta que actualment té Can Sans, com Sacher , el trufat de nous, el pastís de Xixona i xocolata, les llaminadures de crema o els també populars canelons.

La confiteria bisbalenca és el segon projecte centenari d'Oriol Balaguer, juntament amb la seva pastisseria La Duquesita del 1914 a Madrid. A Sans es crearà una carta en què s'apostarà per una gastronomia dolça tradicional , elaborada de forma artesanal a l'obrador de la botiga, per "aprofundir en els sabors de sempre", segons el comunicat.

També comptarà amb un espai de capricis salats amb vins, formatges i embotits de la zona. El local es troba en una zona icònica de la Bisbal, a l'avinguda de les Voltes i la façana encara guarda l'estètica del moment que va obrir. Ara, la família Sans dóna el relleu a Oriol Balaguer perquè se'n faci càrrec.

El bisbalenc, el dolç estel de Can Sans

El bisbalenc és un dolç típic de la localitat de la Bisbal d'Empordà, i és especialment conegut gràcies a la confiteria Can Sans. Aquestes delicioses postres va ser creada el 1932 per Modest Sans, que es va inspirar en les seves experiències a París per desenvolupar aquesta recepta única. Actualment, la tradició segueix viva gràcies als néts de Modest, Jordi i Anna Sans, que continuen elaborant el bisbalenc amb la mateixa dedicació i seguint la recepta original. I ara serà Oriol Balaguer qui segueixi la tradició.

El bisbalenc tradicionalment es fa amb una base de pasta de pasta de full, farcida de cabells d'àngel (una mena de confitura feta de polpa de carbassa) i coberta amb pinyons (pinyons) i sucre. Aquesta combinació d´ingredients dóna lloc a un pastís cruixent i dolç, ideal per compartir. Existeix també una versió més moderna que incorpora pa de pessic i massapà en lloc de pasta de full, oferint una textura i sabor diferents però igualment deliciosos.

La preparació inclou estendre la pasta de pasta de full, omplir-la amb cabells d'àngel, enrotllar-la i cobrir-la amb pinyons i sucre abans d'enfornar-la. Aquest procés assegura que el bisbalenc quedi cruixent per fora i sucós per dins, ideal per gaudir en qualsevol ocasió.

BISBALENC - HOJALDRE CON PIÑONES Y CABELLO DE ÁNGEL - Recetas con hojaldre

El bisbalenc ha guanyat una gran popularitat no només a La Bisbal d'Empordà, sinó també a altres localitats de l'Empordà, on es poden trobar versions similars. Tot i això, a causa del seu registre oficial, el nom "bisbalenc" està protegit i només els autèntics fabricats per Can Sans poden portar aquest nom.