Gossos de diverses races

Així pots allargar la vida del teu gos

Un estudi científic als Estats Units podria estar a prop de trobar la manera de perllongar l'esperança de vida dels nostres amics canins

Fa temps que les mascotes van deixar de ser merament mascotes i van passar a tenir molt més protagonisme emocional a les nostres vides. I és que, diuen, per exemple, que no hi ha companyia més lleial que la d'un gos. Però, per desgràcia, el viatge al nostre costat és molt més curt del que ens agradaria.

Tots hem pensat alguna vegada que tant de bo ens poguessin acompanyar durant molt més temps, però hem assimilat que aquesta és la voluntat de la natura i no ens queda cap altra que acceptar-la. Tanmateix, la ciència ha tornat a desafiar el que és natural i està disposada a concedir-nos els nostres desitjos.

L'empresa Loyal està per la tasca de generar medicaments que permetin als gossos bregar amb més destresa les malalties pròpies de la seva vellesa i, per tant, morir més tard. En aquests moments hi ha dos procediments, que s'auguren amb èxit, en marxa, el LOY-001 i el LOY-002.

LOY-001, aprovat i en camí

El primer medicament desenvolupat per l'empresa Loyal va ser catalogat com a LOY-001 i ja ha estat aprovat per l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) del govern nord-americà. De fet, s'estima que pugui estar a l'abast de qualsevol allà el 2026.

Està pensant únicament per a gossos grans com les races de gran danès, gos llop irlandès o pastors d'Anatòlia, entre d'altres. El seu consum es produeix mitjançant una injecció, realitzada per un veterinari cada tres mesos, aproximadament.

L'empresa Loyal va informar que el problema més gran d'aquest tipus de gossos de gran envergadura són els elevats nivells de l'hormona IGF-1, que accelera el seu envelliment. Per això, LOY-001 redueix la quantitat d'IGF-1 per estendre l'esperança de vida saludable.

LOY-002 i la importància de Boo

Després de l'èxit amb LOY-001, Loyal ja està treballant en una variació d'aquest medicament que ajudi, en aquest cas, a races petites. Si aquest esdevé també exitós, tal com sembla, qualsevol gos podria optar a allargar-ne la vida. Així i tot, el procediment es troba encara en la fase inicial.

Boo, un gos d'11 anys que pertany a la raça dels Whippet, ha estat el primer animal caní en què s'està provant l'efecte del medicament LOY-002. A diferència del LOY-001, aquest s'administra directament a través del consum d'una llaminadura.

Tot i que Boo ha estat el primer, ja són més de 50 veterinaris els que han apuntat prop de 1.000 gossos a l'assaig STAY, tal com s'anomena l'estudi de l'efecte de LOY-002. Es preveu que pugui ser al mercat també el 2026. De moment, les primeres deduccions són positives.