Muntatge amb una imatge duna persona amb una ampolla doli a la mà ia lesquerra una fletxa verda cap amunt

Així han pujat els preus als supermercats en els últims 3 anys segons l'OCU

L'organització de consumidors exigeix que la rebaixa de l'IVA es mantingui a partir del juny i que inclogui carn i peix

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que els preus de productes d'alimentació i drogueria als supermercats han pujat de mitjana un 38% en tres anys. Així ho revelen en un estudi on han analitzat més d'un centenar de productes de gran consum en set grans cadenes i que recull més de 55.000 preus.

Entre els supermercats examinats, Carrefour i Alcampo destaquen com les cadenes que s'han encarit més, amb un 45% i un 43% respectivament. Pel que fa als aliments, les pujades de preu s'han evidenciat sobretot a l'oli d'oliva suau, el sucre blanc, el suc de taronja, els ous i l'arròs. Davant d'aquests augments, l'OCU ha exigit que la rebaixa de l'IVA es mantingui més enllà del juny i que s'ampliï a la carn i el peix.

En concret, l'estudi recull els preus als supermercats en línia d'Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski i Mercadona en deu ciutats diferents a tot l'Estat. Ara bé, l'OCU matisa que no totes les cadenes han incrementat els preus en la mateixa mesura. Les principals pujades es van observar a Carrefour amb un 45%, Alcampo amb un 43% i Mercadona amb un 32%.

Les úniques grans cadenes que no s'han tingut en compte a l'estudi són Lidl i Aldi, ja que no tenen botiga virtual. Entre els aliments, l'estudi reitera que l'oli d'oliva és el producte que s'ha encarit més els últims tres anys, en un 225%, seguit del sucre blanc (91%) i el suc de taronja (81%). També s'han vist increments significatius en el iogurt natural, l'arròs, els ous, les pastanagues, els macarrons o les barres de gelat. Les menors pujades es van registrar entre les fruites i verdures, tot i que de mitjana van incrementar un 20%.

Els motius de la pujada segons l'OCU

L'OCU ha atribuït aquest increment a l'augment dels costos dels productors, sobretot a fertilitzants i combustibles en el cas de productes frescos. Així, van avisar que alguns aliments, com les pomes o els plàtans, han experimentat més increments en els mateixos supermercats. Segons l'organització, la rebaixa de l'IVA ha tingut un impacte limitat en el control dels preus als supermercats, però igualment exigeixen que es mantingui més enllà del juny i s'ampliï a la carn i el peix.

"El 50% de les famílies tenen dificultats per adquirir-los", van avisar. De la mateixa manera, l'OCU ha demanat augmentar substancialment el xec de 200 euros per a famílies amb ingressos de menys de 27.000 euros, així com el nombre de beneficiaris.