Una dona amb uniforme rosa i ulleres de sol està emmarcada en un cercle sobre una imatge de diversos sabors de gelat a una vitrina.

3 trucs de Lola Jiménez, mestra gelatera, per saber si un gelat és artesanal o no

Els gelats artesanals acostumen a ser més cars que els gelats industrials

Amb la calor que colpeja els carrers de Catalunya, els productes frescos com els gelats adquireixen un paper molt important. La varietat de sabors i textures que ofereixen els converteixen en les postres perfectes per poder combatre les temperatures de l'estiu. Per això, molts productes d'aquest estil es converteixen en els preferits per a tots els nens.

Tot i això, cal anar amb compte amb el que pot suposar la ingesta de gelats per a l'alimentació. Les gelateries es diferencien principalment en dues etiquetes molt importants, els gelats artesans i els industrials. Aquests segons poden contenir additius i ingredients molt poc saludables per a alimentació humana.

Les diferències dels gelats artesanals i els industrials

La venda de gelats ha generat molta controvèrsia a Espanya. Moltes gelateries venen el producte amb l'etiqueta artesanal quan realment no ho són. Per això, la societat vol descobrir quina diferència hi ha entre els gelats artesanals i els industrials.

Una gelateria amb decoració moderna i un rètol de neó que diu
Gelateria | Pexels, Merve Yazıcı

Durant els últims dies, a TikTok s'ha viralitzat un vídeo en què Lola Jiménez, mestra gelatera, explica els trucs per detectar-ne els dos tipus. Concretament, dona 3 consells. El primer que explica és que quan en una gelateria hi ha molta muntanya als gelats aquesta estructura l'ha fet la màquina.

A més, assegura que els elements naturals acostumen a ser més pàl·lids i de colors més clars. De fet, els grocs cridaners o els blaus de xiclet acostumen a desentonar perquè estan fabricats industrialment. La darrera dada que explica és que si tots els munts són iguals i perfectes, són gelats industrials.

El preu, un dels factors que determina la qualitat del gelat

Tot i que la gelatera no ho esmenta, hi ha molts altres detalls que poden revelar l'origen d'un gelat. D'una banda, el gust és un factor determinant per detectar-lo. El sabor d'un gelat natural és més autèntic i intens.

Una mà sostenint un bol de gelat davant d'un rètol de neó rosa en forma de con de gelat.
Un gelat | Pexels

Així mateix, els gelats que acostumen a fabricar-se artesanalment tenen un preu considerablement més alt que els industrials. Les raons principals són l'increment de qualitat de la matèria primera i el llarg procés d'elaboració a què estan sotmesos. El cost final augmentat no és res més que el resultat d'un gelat més sa i de més qualitat.

Els productes com els gelats són una via d'escapament per a la calor de l'estiu. Tot i això, sempre que sigui econòmicament possible, és recomanable buscar gelats artesanals que assegurin la qualitat del producte. Una bona alimentació és clau per al benestar del cos humà i per combatre malalties.