La devastadora DANA que va colpejar el País Valencià ja fa dues setmanes continua mostrant les seves empremtes a la zona. A diversos pobles els carrers encara estan coberts de fang i restes de la inundació, cosa que dificulta la recuperació i la tornada a la normalitat. La situació ha mobilitzat milers de voluntaris de diferents parts d'Espanya per col·laborar en les feines de neteja i ajudar els veïns. Aquesta ajuda és fonamental davant la inoperància de les diferents administracions públiques.
Els Reis Felip VI i Letícia Ortiz van realitzar una visita a la localitat de Paiporta, una de les més afectades per la DANA . Acompanyats de Pedro Sánchez van veure els estralls que va deixar el fenomen meteorològic. La visita dels monarques pretenia ser un gest de proximitat i suport a les víctimes, però l'únic objectiu era aparèixer a la televisió. No els hem vist amb una pala a la mà i tacats de fang.
Ells tenen una altra manera de col·laborar. Segons ha explicat el diari El Mundo, Letícia ha comprat unes arracades d'una marca valenciana en homenatge a les víctimes de la DANA. Cosa que no ha agradat als afectats per la Dana.
Reaccions a xarxes socials
L'economista Xavier Sala-i-Martin ha reaccionat amb un missatge irònic: "Bueeeno. Ja està arreglat el problema de València" . La ironia de l'economista ha ressonat entre molts usuaris que en comparteixen la percepció. Els seus seguidors han demanat ajudes més concretes i no aquests actes que no serveixen de res. Al capdavall, aquests pendents els hem pagat nosaltres.
La iniciativa de Letícia no ha agradat a les xarxes socials. Els usuaris demanen ajut econòmic directe de la Casa Reial o treball físic. Podrien donar part del pressupost. Igualment serien diners públics que anirien destinats a reparar el desastre natural. Podrien embrutar-se la camisa. Les idees són diverses, però cap es complirà.
Carlos Mazón i Salomé Pradas, els més assenyalats
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón i la consellera de l'Interior i Justícia, Salomé Pradas, són els més assenyalats. El primer perquè el dia del desastre estava menjant a València amb una periodista i perquè no va assistir a la reunió del CECOPI. La segona perquè va admetre que no coneixia l'existència de les alarmes.
La gestió de tots dos és molt qüestionada. De moment, no hi ha hagut dimissions i el Govern del País Valencià s'esforça a culpar el Govern de Pedro Sánchez.