Olga Viza, Imma Pedemonte i Paloma del Río a Col·lapse

VÍDEO: Olga Viza fa un mantinc el català

La periodista va defensar idioma i no es va passar al castellà

'Mantinc el català' segueix donant els seus fruits i, encara que són poques, cada cop són més les persones que mantenen la llengua catalana quan una altra persona utilitza una altra llengua i, al seu torn, entén el català. Plataforma per la Llengua i altres associacions a favor dels drets lingüístics estan fent una feina excel·lent per potenciar l'ús de l'idioma propi dels catalans .

És habitual que en una conversa de dues o més persones, si parla castellà, la parella o el grup es passa a aquesta llengua. Per ser la llengua comuna, per ser la llengua dominant, per les raons que siguin... Però la qüestió és que molts catalans canvien de llengua i deixen de parlar la seva, cosa que provoca que els parlants vagin disminuint i es creï una substitució lingüística inevitable.

Fa pocs dies, durant l'emissió del programa Col·lapse de TV3, vam veure com una coneguda periodista, Olga Viza, mantenia la llengua catalana davant de l'ús del castellà d'una altra convidada. Concretament, Viza parlava de la importància de l'esport femení i també de les dones periodistes. Criticava que alguns homes no entenen i qüestionen el fet que hi hagi periodistes dones que es dediquen al món de l'esport.

Les altres convidades eren Imma Pedemonte i Paloma del Río. La primera també va continuar parlant en català i la segona era la que s'expressava en català. Paloma del Río ha estat directora d'esports a Televisió Espanyola i és de Madrid. És normal que no sàpiga parlar català i s'expressi en castellà, però l'actitud d'Olga Viza va ser exemplar i, malauradament, poc habitual.

Situació actual del català

La salut del català no és bona i empitjorarà si no es prenen mesures. Cada vegada són més els ciutadans que no el fan servir en les seves converses entre familiars, amics i a la feina. La situació és especialment preocupant entre els joves i la perifèria de Barcelona. La influència de les noves tecnologies, les xarxes socials, els continguts en streaming i la immigració són factors claus per a la reculada del nostre idioma.

Al Congrés dels Diputats, després del pacte dels partits processistes amb el PSOE i amb Sumar, es pot utilitzar el català. No és així al Parlament Europeu, que cal unanimitat de tots els estats i alguns s'hi oposen. Una situació que ens obliga a reflexionar sobre la conveniència de votar en uns comicis la institució dels quals no respecta els nostres drets.