Muntatge amb una imatge de Maria Nicolau i el seu pare al programa "Tot es mou" de TV3. A l'esquerra una imatge amb el procés d'elaboració de ratafia

VÍDEO: Així fan ratafia Maria Nicolau i el seu pare

La cuinera catalana comparteix les claus del licor català amb el seu pare

L'èxit i el reconeixement de la cuinera, comunicadora gastronòmica i escriptora catalana de 42 anys, Maria Nicolau, és realment remarcable. La seva simpatia, espontaneïtat i carisma ha conquerit la societat catalana.

Col·laboradora del programa Tot es mou de TV3, que presenta Helena Garcia Melero, en una de les seves darreres intervencions se l'ha vist acompanyada del pare, perquè tots dos hagin compartit la seva peculiar forma d'elaborar ratafia, el licor català per excel·lència. La naturalitat i la simpatia de Maria Nicolau s'entén millor en comprovar l'estil del seu pare, igualment carismàtic, divertit i lliurat a les receptes més tradicionals. "L'única persona del món a qui obeeixo", així ha destacat la seva figura paterna l'autora de "Cuina o barbàrie".

Maria ha destacat el fet de portar el seu pare al seu espai dins de la televisió pública catalana: "avui he vingut amb el meu pare, un esdeveniment històric". Els Nicolau han destacat la seva debilitat per la ratafia: “la clau de la ratafia són les nous verdes. Per Sant Joan és quan les nous no estan fetes encara, estan verdes, però ja són grans i aleshores és quan es fa la ratafia, generalment".

Un licor amb molta tradició

Nicolau ha seguit els comentaris del seu pare mitjançant un rostre entre l'admiració i l'orgull, per aclarir posteriorment que "la ratafia és un combinat d'un aiguardent que serveix de punt de partida, que pot ser d'entre 70 i 95 graus", cosa que el seu pare ha advertit que és "un alcohol exprés per fer ratafia, i que no serveix el de les farmàcies". Tots dos, amb el seu estil peculiar i la proximitat que caracteritza la insigne cuinera, han compartit les particularitats d'aquest licor autòcton.

Efectivament, la ratafia és un licor tradicional fet a partir de la maceració de nous verds i diversitat d'herbes i plantes, molt arrelat a diferents comarques catalanes. A la UE, la ratafia catalana està reconeguda com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP). La fórmula registrada a Catalunya més antiga és del 1842, a Santa Coloma de Farners (La Selva, Girona), obra de Francisco Rosquellas. En aquesta mateixa localitat se celebra, des d'aquell any, la Fira de la Ratafia, que se sol fer el segon cap de setmana de novembre, commemorant la festa major del licor i obrint pas a la nova temporada.

Una bona opció per saber més sobre la ratafia, la seva història i les diferències amb altres licors d'herbes és a través del volum "El llibre de la ratafia: ratafies i licors d'herbes de tot el món", de Jaume Fàbrega, editat per Cossetània.