Per més que els pesi a alguns, el català és la llengua pròpia de Catalunya. Es parla a quatre països diferents i per deu milions de persones. Tot i això, els seus parlants han baixat els últims anys i les principals associacions de defensa de la llengua, com Plataforma per la Llengua, estan advertint de la seva mala salut. Cada cop són més els catalans, especialment els joves i amb especial incidència a les comarques de Barcelona, que decideixen comunicar-se entre ells en castellà.
L'auge de les noves tecnologies, en què el català té un paper testimonial i la poca presència d'aquesta llengua al cinema, també ha propiciat un descens d'aquest idioma respecte del castellà o d'altres llengües amb molta presència a Catalunya com l'anglès o l'àrab. En aquest sentit, la immigració, encoratjada pel discurs del president Pere Aragonés de "no cal integrar-se" , també ha jugat i està jugant un paper molt important, ja que pocs estrangers decideixen parlar la llengua pròpia del país i segueixen parlant el seu idioma en els seus entorns més íntims.
Hauria de ser normal, però és esporàdic i causa una gran alegria quan ciutadans de fora de Catalunya decideixen interessar-se pel nostre idioma i la nostra cultura. És el cas d'un jove que viu a Anglaterra i que n'està aprenent l'idioma pel seu compte. La seva experiència s'ha fet viral i la seva història ha estat molt comentada a les xarxes socials. El jove ha rebut moltes felicitacions i també moltes crítiques, precisament, dels que consideren que a Catalunya hi ha massa presència del català. El jove ha demanat ajuda per Internet perquè els seus amics li parlin en català i per poder intercanviar opinions i sensacions i continuar perfeccionant l'idioma.
En altres tweets ha mostrat el seu interès per la gastronomia i la cultura del nostre país. Per exemple, fa uns dies va compartir amb els seus seguidors que havia trobat fuet a un supermercat de la seva zona. En concret fuet de l'empresa Noel, amb seu a Olot i amb molta presència als supermercats de Catalunya.
També ensenya fotos dels seus viatges per Catalunya, per exemple a Castellfollit de la Roca, on va veure un missatge en una porta que li va cridar l'atenció.
Retrocés del català a les escoles
Després de l'aterratge de Ciutadans al panorama polític de Catalunya, el català no parat de retrocedir. Una campanya ferotge contra les escoles ha provocat que la justícia espanyola hagi dictat diverses sentències en què s'imposa als centres impartir el 25% de les classes en castellà. De la mateixa manera, les estadístiques parlen per si soles i l'ús del català als entorns familiars, laborals i socials no para de retrocedir.
Casos dignes d'admiració, igual que el d'en Jack
L'entrenador del Girona FC, Michel Sánchez, que està fent una temporada excel·lent en l'àmbit esportiu, s'ha guanyat el cor dels gironins i de tots els catalans amb el seu interès per la llengua. El madrileny s'expressa amb un català cada cop més fluid i demana a amics i periodistes que el rectifiquin quan comet algun error. Tot just arribar a Montilivi, amb només unes setmanes, ja va demanar que li fessin les preguntes en castellà. Primer va començar a respondre en aquesta llengua fins que es va deixar anar i es va veure capaç d'expressar-se en català. Gràcies a aquest gest, s'ha guanyat el sobrenom de 'Michel català' per part de l'afició blanc-i-vermella.