Muntatge amb una imatge de Mamen Duch durant una representació escènica. A la dreta, una imatge d'una noia pensant

Què se n'ha fet de l'actriu Mamen Duch de 'Jet lag' de TV3?

Recordant una de les actrius de la mítica sitcom

La recent participació de les components de la companyia teatral T de Teatre al programa Col·lapse de TV3, que presenta Ricard Ustrell, ha servit per posar en relleu les carreres i l'estat actual d'unes actrius tant talentoses com inconformistes.

Mamen Duch, actriu catalana de 58 anys, és una altra de les integrants de la companyia femenina d'arts escèniques, responsable també d'una de les sitcoms més divertides i exitoses a la història de la cadena pública catalana: Jet Lag. El personatge de Mamen a la icònica comèdia de TV3 era el de la Carla, hostessa de vol com les seves companyes de pis. Una noia pija i més aviat frívola, que acostumava a jugar amb els homes i es prenia la vida com una gran festa. Li agradava anar de compres, jugar a tennis i vestir bé. Es creia una dona superinteressant i, en certa manera, ho era. Necessitava les seves amigues encara que no sempre ho demostrés. Una dona orgullosa i competitiva. Característiques idònies per a aquesta actriu tot terreny.

Cinema, teatre i televisió

Un dels primers papers a la carrera de Mamen Duch li va concedir el malaguanyat cineasta Ventura Pons, amb la seva comèdia Què t'hi jugues, Mari Pili? (1991). Posteriorment i abans de l'arribada de Jet Lag, va intervenir breument en una altra gran sèrie d'èxit de la casa, Estació d'enllaç. Després de l'impacte de Jet Lag, tornaria a intervenir en altres sèries de TV3, encara que la seva presència va ser gairebé testimonial, a Ventdelplà i La sagrada família. Els seus personatges més llargs dins de la televisió, els va dur a terme al marge de TV3, com la Sofia Santelices de Derecho a soñar, de TVE, i a través de l'Herminia de Tierra de lobos, de Telecinco.

Pels teleespectadors de TV3, Mamen sempre serà la Carla de Jet Lag. Per a ella, el veritable valor de la sèrie és la capacitat per a l'incessant relleu generacional que segueix transmetent: "Jet Lag ha passat de pares a fills". El reconeixement del llegat que ha deixat la sèrie per part d'aquesta actriu que poc després de diplomar-se en Interpretació per l'Institut del Teatre de Barcelona (1990), va participar en la fundació de T de Teatre i des de llavors ha participat en tots els projectes de la companyia. A part també ha actuat als muntatges Paraula de poeta, a partir de poemes de Maria Mercè Marçal i dirigit per Jordi Mesalles, i Mitjanit a l'Starlit, de Michael Hastings i dirigit per Carles Lasarte.

L'últim gran èxit de Mamen Duch ha estat el muntatge escènic de La mujer fantasma, que protagonitza amb les seves companyes a la companyia. Una comèdia delirant i excessiva, drama personal i profund, l'obra va del que és íntim al que és polític. Després de la seva estrena al Teatre Romea de Barcelona, durant aquest mes de juny s'interpretarà al Teatre San Martín de Buenos Aires.