Muntatge amb una imatge actual de Biel Duran en una escena de 'Com si fos ahir'. A la dreta, dins d'un cercle imatge de Biel Duran fa anys en una escena de 'Nissaga de Poder'

La passió de Biel Duran de 'Com si fos ahir': Una de les escenes més tendres de TV3

L'actor va debutar molt jove i els catalans encara recorden el seu paper com a fill petit de la família Castro

Biel Duran amb prou feines tenia 11 anys quan va començar a rodar 'Nissaga de Poder'. Allí interpretava el Toni, el fill petit de la família Castro. Un nen de bon cor però una mica trapella. Això sí, va ser el que menys maldecaps va portar el seu pare, Maurici (Enric Majó). Els seus dos germans, Marçal (Josep Linuesa) i Elisenda (Eva Santolaria) van ser motiu de preocupació per a un pare – primer vidu i després casat amb la Teresa, interpretada per Montserrat Garcia Sagués – força conservador.

Un cop el Toni va créixer una mica més va tenir el seu primer amor, la Sònia. La va conèixer quan va anar amb la seva germana a la colla castellera. El Toni també jugava a bàsquet i el Reial Madrid li va voler fer una prova. Ell ho va tenir clar, la prioritat era la Sònia i els castells. Va tornar de Madrid a temps per poder participar a una Diada castellera. Un cop finalitzada l'actuació es van fer un petó i es van abraçar. Una de les escenes més tendres de la mítica sèrie de TV3. Les dues passions del Toni: els castells i la Sònia. Poc va durar-li l'alegria a en Toni. A la següent temporada la Sònia se'n va anar amb els seus pares a Lleida i van haver de trencar la relació a causa de la distància.

Al Biel no li va costar de preparar l'escena. És un expert casteller. En aquella època va ser anxaneta de la colla castellera Minyons de Terrassa, una tradició que mostra el seu vincle amb les arrels culturals de Catalunya.

A la seqüela de la sèrie, 'Nissaga l'Herència', ambientada 16 anys després, la Sònia va tornar a aparèixer. Interpretada per Àngels Bassas, va tornar per ser la secretària del Toni (Santi Ricart). Va passar el que era inevitable i això va provocar una crisi en el matrimoni del Toni. Finalment va tornar amb la seva dona.

Els anys han passat, però el Biel Duran continua sent actor. Molts nens actors deixen de ser-ho quan arriben a l'edat adulta però ell ha seguit aconseguint èxits. Actualment interpreta el Quique a 'Com si fos ahir'. Ara el pare és ell, de l'Adrià, un adolescent que recentment va tenir una trama interessant sobre bullying. Bru Martínez dóna vida al personatge i ha rebut crítiques molt positives per part dels seguidors de la sèrie.

Què ha fet Biel Duran entre el final de 'Nissaga de Poder' i l'inici de 'Com si fos ahir'?

Nascut el maig de 1984 a Gelida (Barcelona) va debutar amb la pel·lícula "La teta y la luna" (1994) de Bigas Luna, on va interpretar a Tete, un paper que li va atorgar gran visibilitat sent només un nen.

Durant la seva infància, Durán també va participar en sèries com Nissaga de poder i La memòria dels cargols, consolidant-se com un actor prometedor. Un dels seus papers més importants va ser el de David a la pel·lícula "Más pena que glòria" (2001) , que li va valer una nominació al Premi Goya com a millor actor revelació.

Al llarg de la seva carrera, Biel ha demostrat una gran capacitat per adaptar-se a diversos gèneres i formats. A la televisió, ha aparegut en sèries com "Hospital Central", "Cuéntame cómo pasó". A més del seu treball en pantalla, Durán ha mostrat un profund compromís amb el teatre, participant en produccions com La pell fina i Ovelles, aquesta última represa al Teatre Borràs de Barcelona.

#SardanaUnesco - Biel Duran

Una part interessant de la seva trajectòria és la decisió d'allunyar-se del món de l'actuació durant uns anys. En una entrevista, Biel va explicar que aquest retir voluntari es va deure a un moment difícil personal i professional, durant el qual va treballar com a educador social. Aquesta experiència li va permetre reconnectar-se amb les seves prioritats i tornar a l'actuació amb una nova perspectiva.