Alfred Bosch al Parlament

El nou llibre d'Alfred Bosch dona les claus necessàries per salvar el català

L'ús de la llengua catalana està en ple retrocés, especialment els més joves

La Plataforma per la Llengua fa temps que està alarmant sobre l'ús del català. La nostra llengua ha caigut en tots els àmbits i en totes les franges horàries. Cada vegada són més els ciutadans de Catalunya que empren altres llengües a la feina, amb l'administració, en les seves relacions de parella, amb la família i amb els seus amics. Aquestes dades empitjoren en la franja adolescent i juvenil, on l'ús del castellà i llengües vingudes de fora tenen molta força.

És més important que mai que les administracions del nostre país facin polítiques a favor de la llengua. No n'hi ha prou en fer sortir a la televisió una dentadura que mou les dents si li dones corda. Cal potenciar el català a l'escola, al teatre, al cinema i a la música. Cal incentivar la lectura de llibres en català i que aquesta lectura es faci amena i no antipàtica.

Avui us volem comentar el nou llibre de l'escriptor Alfred Bosch, de l'editorial Columna. Es diu 'Obriu Pas' i la portada és tota una declaració d'intencions. Una falç i una ce trencada. Intrepreteu-ho com vulgueu. La falç transmet força i la ce trencada és la nostra lletra més genuïna, a banda del dígraf de la ela geminada. L'epíleg és molt clar. Cal una segona Renaixença. 

El Blad Civada està molt compromès amb l'ús i la promoció de la llengua catalana. "Jo mateix intento promoure l'ús al carrer que reclames al llibre. Per mitjà de la música i la festa, acostar referents lingüístics que emocionin als joves". Precisament, aquest diari s'ha posat en contacte amb aquest usuari i ens ha explicat la seva idea de promoure el català a través de la música i dels ambients d'oci.

Per exemple, a Catalunya es podrien comptar amb els dits de la mà els bars musicals que posen música exclusivament en català. No ens referim a una cançó de tant en tant barrejada entre els hits en castellà i en anglès, sinó hores i hores de música el català. 

Blad Civada insisteix en què la música en català no és avorrida. Per exemple, molts catalans escolten música llatina en castellà i consideren que no hi pot haver música llatina en català. Doncs estan ben equivocats. Aquests temes existeixen.

En definitiva, cal que Govern i ajuntaments inverteixin més en promocionar la música en català. Són molts els joves del nostre país (i no tan joves) que estarien encantats de passar una nit de festa ballant i cantant temes en la nostra llengua. D'aquesta manera, l'acostaríem a ells i la faríem una llengua més atractiva.