Carme Elias i Claudia Pinto a la catifa vermella dels Premis Gaudí

Les emotives paraules de Carme Elias recollint el Gaudí a millor pel·lícula documental

La cinta narra el procés de l'actriu després del diagnòstic d'Alzheimer

L'Acadèmia del Cinema Català ha distingit amb Gaudí la millor pel·lícula documental la cinta 'Mentre siguis tu". L'aquí i ara de Carme Elias', l'homenatge que la directora Claudia Pinto fa al'actriu catalana, que pateix Alzheimer. El record d'una vida dedicada a la interpretació i la pèrdua progressiva de la memòria és el joc de miralls que proposa el documental, presentat al Festival de Sant Sebastià, que es converteix en un llegat cinematogràfic.

Fa quatre anys, Elias i Pinto van decidir rodar en secret la tercera i última pel·lícula juntes, el testimoni de l'"últim viatge conscient" de l'actriu catalana. El que va començar sent un projecte nascut i augmentat en la intimitat, s'ha acabat presentant públicament. 'Mentre siguis tu' comença amb una entrevista que fa anys li van fer a una encara debutant Carme Elias, on manifestava que el seu temor més gran era quedar-se en blanc en un escenari.

L'acció es trasllada immediatament després al rodatge de 'Las consecuencias', un film dirigit per Claudia Pinto i protagonitzada per la mateixa actriu. Elias repeteix una vegada i una altra una mateixa escena, que no acaba de quedar com ella vol perquè s'oblida del text. L'acció retrocedeix llavors fins al moment en què Carme Elias i Claudia Pinto es coneixen, al rodatge de 'La distancia más larga', una dècada abans. La trama simultanieja a partir de llavors el passat i el present, combinant des de visites al metge amb imatges d'estrenes de teatre i cinema del passat o moments del dia a dia a casa.

Dret a morir dignament

L'acció s'articula a través dels records en el passat, mentre obre caixes d'un magatzem amb objectes personals que l'actriu conservava o improvisant lectures d'alguns dels seus dramaturgs preferits amb l'amic i director teatral Juan Carlos Corazza. S'hi inclouen moments transcendentals de la seva vida, com quan va recollir el Gaudí d'Honor, el Goya o quan va anunciar públicament que tenia Alzheimer. "Espero tenir una mort digna i que quan no hi sigui, el meu cos tampoc", confessava l'actriu en una entrevista amb l'ACN.

Un dels punts crucials del documental és que abordi el dret a morir dignament sense tabús, a través de converses amb amics o professionals. Ara, als 72 anys, Carme Elias té clar que vol tenir una mort digna i, per això, han iniciat tota la documentació legal necessària per fer-ho possible. De fet, el rodatge de la cinta va coincidir temporalment amb l'aprovació de la Llei de l'eutanàsia.