Muntatge amb imatge d'una sala de l'Audiència de Barcelona amb advocats i magistrats. A la cantonada superior dreta, dins d'un cercle, Dani Alves atenent la premsa

Tots els detalls del judici a Dani Alves que comença el dilluns 5 de febrer

L'Audiència de Barcelona jutja des de dilluns a Dani Alves per agressió sexual en una discoteca

L'Audiència de Barcelona jutja des de dilluns a l'exfutbolista brasiler del Barça Dani Alves per la suposada agressió sexual a una noia en una discoteca de Barcelona el 31 de desembre del 2022. El jugador s'enfronta a una possible pena de 12 anys de presó per agressió sexual i una indemnització de 150.000 euros, que ja han pagat, deu anys de llibertat vigilada i deu anys de prohibició o aproximació a la víctima.

Alves porta a la presó preventiva des de fa més d'un any. Defensa la seva innocència, però ha canviat de versió i advocats diverses vegades, mentre que les proves contra ell són força sòlides des d'un inici. El judici ha aixecat una gran expectació mediàtica i es preveu que duri fins dimecres a la nit. Mentre l'acusació particular demana 12 anys de presó, la fiscalia en demana nou per a Alves, que està a la presó preventiva des del 20 de gener del 2023 i ha canviat dues vegades d'advocat.

L'exdefensa blaugrana ha canviat diversos cops de versió, negant al principi que conegués la noia, després que el sexe va ser instigat per ella, en haver-li fet una fel·lació mentre ell defecava al vàter, i posteriorment que va ser una penetració vaginal consentida per tots dos. Finalment, al seu escrit de defensa pel judici, al·lega que anava molt begut. Cap de les versions d'Alves no li han servit per sortir de la presó, ni tampoc els seus esforços per demostrar l'arrelament a Catalunya que suposadament minimitzaria el risc de fuga del país.

La versió de la Fiscalia

Segons la fiscalia i la versió mantinguda des del primer moment per la noia, l'astre brasiler i un amic les va convidar a ella, la seva cosina i una amiga a pujar al reservat de la discoteca Sutton on estaven ballant la matinada del 30 al 31 de desembre. Inicialment es van negar, però després d'insistir-hi, les noies van acabar pujant a la zona cap a les 3.20 hores. Van estar ballant tots cinc i Alves s'hauria fixat molt en la noia, a qui s'acostava per ballar i abraçar-la. En dos moments determinats, ell es va posar darrere de la noia, li va agafar la mà i la va acostar a la zona del penis. Però la noia va apartar ràpidament la mà.

Cap a les 3.42 hores, Alves es va dirigir cap a la porta que donava accés a la denominada suite, un passadís que dóna accés a un petit lavabo i una habitació amb sofà. Va entrar, i dos minuts després va treure el cap per la porta i va indicar a la noia que fos fins allà. La noia, després de la insistència d'Alves, se'n va anar i el futbolista va tancar la porta. Un cop tots dos allà, Alves la va introduir al bany i també va tancar la porta darrere seu.

DANI ALVES EN PRISIÓN | Procesado en el JUICIO por VIOLACIÓN

Ja a dins, la noia es va sorprendre de trobar-se en un lavabo diminut i va voler sortir, però Alves es va negar i va començar a tocar-la amb afany sexual. Alves es va asseure sobre la tapa del vàter, va agafar la noia forta per la cintura i la va obligar a asseure's a sobre. Li va aixecar el vestit i, davant de la negativa de la noia, ell va mantenir una actitud "despectiva" cap a ella. El futbolista va baixar els pantalons, va estirar amb força els cabells de la noia, la va enderrocar a terra de genolls i va intentar obligar-la a fer-li una fel·lació. La noia es va resistir i Alves li va donar diverses bufetades a la cara mentre li exigia diverses vegades que li digués: "Sóc la teva puteta". La noia va demanar marxar diverses vegades, però Alves no li va permetre.

La denunciant, davant de la impossibilitat de sortir d'aquest espai tan petit i l'actitud violenta del futbolista, es va sentir “impressionada i sense capacitat de reacció” i va sentir que li faltava l'aire per la situació “d'angoixa i terror” que vivia. Alves la va aixecar de terra, la va posar d'esquena a ell i li va tocar tot el cos. Va intentar fer sexe oral, però la víctima s'hi va oposar. Finalment, va inclinar la jove cap al vàter i la va penetrar vaginalment sense preservatiu. Cap a les 4.00 de la matinada Alves va sortir del lavabo i va deixar la víctima allà.

Es va dirigir a la taula del reservat, va agafar una copa i va anar cap a una altra taula. Pocs segons després va sortir la noia, es va dirigir a la seva cosina i li va demanar que marxés immediatament. Van sortir sense acomiadar-se d'Alves, però sí de l'amic. En marxar, es va posar a plorar al passadís de sortida, va explicar els fets a la seva cosina i el personal de la discoteca va activar immediatament el protocol contra agressions sexuals. A les 4:06 Alves i el seu amic van sortir ràpidament de la discoteca, es van creuar amb les noies però no els van dir res.

Indicis contra Alves

Segons els forenses, la noia va patir lesions lleus al genoll dret i actualment encara té un trastorn per estrès posttraumàtic de nivell elevat, i segueix tractament psicològic. La versió de la noia s'ha vist corroborada perifèricament per diverses càmeres de seguretat, testimonis, empremtes dactilars al lavabo, ADN d'ell a la roba i la vagina i lesions que ella va patir compatibles amb el seu relat.

En canvi, Alves ha canviat diversos cops de versió, negant al principi que conegués la noia, després que el sexe va ser instigat per ella, que li hauria fet una fel·lació mentre ell defecava al vàter, i posteriorment que va ser una penetració vaginal consentida per tots dos. Al seu escrit de defensa aporta una nova versió que assegura que anava tant begut que no controlava totalment el que feia.

En aquesta última versió, l'exdefensa brasiler, que llavors tenia 39 anys , segueix defensant la seva innocència, però també assegura que aquella nit anava molt ebri mentre mantenia relacions sexuals amb la noia. Amb la introducció d'aquesta nova versió, la defensa pretén que, si és condemnat, se'l tingui en compte l'atenuant d'embriaguesa per reduir la pena. Es dóna la circumstància que fins ara Alves no havia esmentat la suposada ingesta important d'alcohol durant les hores prèvies als fets.

A més, ni les imatges de les càmeres de seguretat ni els testimonis van esmentar aquesta possibilitat. Per intentar demostrar aquest detall, la defensa ha aportat algunes imatges i factures dels locals on prèviament va ingerir alcohol, així com la declaració com a testimoni de la seva dona, la model Joana Sanz, perquè afirmi si aquella nit va arribar ebri a casa. En els últims mesos la defensa d'Alves, tant el seu segon advocat, Cristobal Martell, com l'advocada que ara té, Inés Guardiola, ha intentat negociar un pacte de conformitat amb la fiscalia i l'acusació particular, però de moment no ha tirat endavant, ja que l'acusació particular demana uns anys de compliment de presó que la defensa no accepta.