Maria Nicolau al programa Cuines de TV3

VÍDEO: Ovació a Maria Nicolau per un discurs impecable i sincer

Maria Nicolau s'ha convertit en una xef molt estimada per la proximitat i per allunyar-se dels cànons actuals

Fa uns dies vam saber que el presentador de Col·lapse, Ricard Ustrell, serà pare i deixarà de liderar el programa perquè gaudirà del seu permís de paternitat. Abans, ha enregistrat alguns programes que ja s'estan emetent. El primer, el de dissabte passat, en què una de les convidades va ser la xef catalana, María Nicolau, que va emocionar el públic i els espectadors a casa.

Nicolau ens té acostumats al somriure, pel seu sentit de l'humor i per ser una persona molt simpàtica . Tot i això, durant l'entrevista ens va fer plorar. Va plorar ella, va plorar Ricard Ustrell, va plorar el públic del plató i van plorar els espectadors. No és dolent plorar. La cuinera va explicar una història personal molt dura. "Va arribar un moment que em vaig trobar sense casa, sense feina, amb una filla, amb una bossa, i la vida ficada en vint caixes de cartró al mig del carrer. Em vaig enfadar tant, no era just".

Té una filla i assegura que mai no li ha faltat de res gràcies a la seva feina i la seva tenacitat. " Cultura del sacrifici? I jo no faig més que menjar merda? Estava cansada, frustrada, indignada, em feia mal tot. Què vaig fer? Dir 's'ha acabat'. Vaig anar a un bar de poble, 'deixa't estar d'orgull i posa-ho en pràctica. Si ets bona, posa a prova el que saps i fes-ho realitat'"

Aleshores va començar a veure la llum. Va anar a un bar de poble i va demanar feina. Va preguntar a la responsable, confies en mi? i hi van confiar. A partir d'aquí va néixer una gran xef de la cuina tradicional catalana. El discurs va ser molt aplaudit pel públic, per la humilitat i per la capacitat de superació.

No va faltar la crítica als grans xefs amb estrelles Michelin, sols Repsol i altres distintius gastronòmics. " Et mires les fotos dels grans congressos gastronòmics, i les elits, i la gent que triomfa, i es preguntin: 'On són les dones'?... On són?: Anant a buscar els fills a l'escola, posant rentadores...!! El que em feia por és que a ella, a la meva filla, no li faltés de res".

Faceta artística de Maria Nicolau

La Maria Nicolau té una faceta artística. D'una banda, li agrada posar-se davant de la càmera i és habitual veure-la a diferents programes de TV3 . L'hem vist a l''Està Passant' amb Toni Soler, al Tot és Mou, amb Helena García Meleroo i, darrerament, també hem vist el seu alter ego al programa d'humor i sàtira política, Polònia.

Igualment és coneguda pels seus llibres, que triomfen a les llibreries. 'Cremo' va ser dels més venuts l'últim Sant Jordi. Com diu ella, és un llibre de cuina però sense fotos. Explica receptes, però també narra episodis de la vida personal.

Maria Nicolau i El Foraster

Pocs saben que Maria Nicolau es va donar a conèixer al programa El Foraster de TV3 , presentat per Quim Masferrer. L'actor i humorista visitava Vilanova de Sau i es va trobar aquesta cuinera del restaurant, El Ferrer de Tall. Les seves paraules es van fer virals perquè criticava l'incivisme d'alguns visitants: “val que ens donen feina, però es pot ser educat” , deia.