Montserrat Salvador com a 'Mercè Aymerich' en una escena de 'Nissaga de Poder'

Què se n'ha fet de Montserrat Salvador, la matriarca Montsolís a Nissaga de Poder?

L'actriu té una llarga trajectòria a cinema i televisió

Nissaga de Poder és, possiblement, la millor sèrie de sobretaula que s'ha emès a TV3. La trama girava entorn d'una família propietària de les caves més importants de Catalunya. Mateu Montsolís, interpretat pel ja mort Jordi Dauder, n'era el director i l'amo, però la matriarca era la Senyora Mercè. Mercè Aymerich de Montsolís, interpretada per Montserrat Salvador, que actualment té 96 anys.

Conservadora, controladora i amb una obsessió per mantenir les aparences. A poc a poc es va poder descobrir algunes de les coses que havia fet com ara obligar la seva filla Eulàlia a donar el seu fill en adopció. El que la Senyora Mercè no sabia – ho va saber anys després – és que aquest nen també era fill del Mateu, el seu altre fill. Un incest que va marcar tota la sèrie.

El final del personatge interpretat per Montserrat Salvador va ser tràgic. Enganyada pel seu nét polític, el malvat Mateu Cabanilles (David Bages), va ser assassinada per aquest abans que pogués canviar el testament per donar un tracte d'igualtat al seu altre besnét. Un besnét que era fill d'una de les seves nétes i de l'Eduard, el fruit de l'incest entre el Mateu i l'Eulàlia. Més endogàmia que a la casa d'Àustria.

Montserrat Salvador, una actriu que ha estat molt important al panorama català

Montserrat Salvador, nascuda el 21 de novembre de 1927 a Tarragona, té extensa carrera tant al teatre com al cinema i la televisió. Filla d'exiliats del franquisme, va començar la seva carrera artística a França i Argentina , on va treballar en produccions dirigides per la reconeguda directora Margarita Xirgu.

Montserrat Salvador. Actrices Españolas. Don Lucio y el hermano Pío. 1960.

Al llarg de la seva carrera, Montserrat Salvador ha participat en una gran varietat de projectes a diferents mitjans. A la televisió, és coneguda pels seus papers en sèries com "Hospital Central", on va interpretar la mare del doctor Vilches, "El cor de la ciutat" i la ja esmentada "Nissaga de Poder".

També va aparèixer a "Cuéntame cómo pasó" el 2005. Al cinema, ha treballat en pel·lícules notables com "La Moños" (1996), "La ciutat cremada" (1976), "Los restos del naufragio" (1978) i "La muerte de Mikel" (1984). El seu treball en aquestes produccions li ha valgut el reconeixement del públic i de la crítica, destacant-ne per la versatilitat i el talent interpretatiu. La seva última aparició al cinema va ser a la pel·lícula 'La vida empieza hoy', l'any 2010. Tot i que es va retirar de l'actuació amb aquesta pel·lícula, sí que ha tingut aparicions públiques amb posterioritat.

A més de la seva carrera a l'actuació, Montserrat Salvador ha estat honrada amb la Creu de Sant Jordi el 2003, un prestigiós guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva contribució a la cultura i les arts.

No és la persona viva de més edat que va aparèixer a 'Nissaga de Poder'

Tot i això, Montserrat Salvador no és la persona viva amb més edat que va aparèixer a Nissaga de Poder. Teresa Cunillé, que va interpretar Glòria a la darrera temporada de la sèrie, té 99 anys. En farà 100 el proper octubre. L'actriu no ha aparegut gaire a la televisió però sí que té una llarga trajectòria en teatre amb el seu marit, ja mort, Domènec Vilarrasa. Actualment viu a una residència i encara segueix fent algunes aparicions públiques.