Cristina Pedroche i Dabiz Muñoz són de sobres coneguts pel públic. Ella és presentadora de La Sexta i habitual de les Campanades d'aquest canal juntament amb el xef Alberto Chicote. I parlant de xefs i de cuina, hem de parlar de Dabiz Muñoz, considerat per molts el millor cuiner del món. Actualment té quatre restaurants al món, en els quals destaquen els dos de Madrid i un a Dubai.
Pedroche col·labora en el programa Zapeando. S'emet cada tarda pel segon canal d'Atremedia i repassa l'actualitat diària d'una manera informal i entretinguda. Destaca per la seva espontaneïtat i per un perfil proper i simpàtic. Aquestes qualitats han facilitat que sigui una de les habituals de les campanades juntament amb el presentador de 'Pesadilla en la Cocina'.
Dabiz Muñoz i Cristina Pedroche formen una de les parelles més estimades i més populars de la televisió. La seva filla va néixer el 14 de juliol de 2023 i ara hem conegut el seu nom. Es diu Laia. El nom ha sorprès tothom, perquè és un nom poc conegut a Madrid i en els entorns en què es mou la parella.
Laia, un nom català. O basc?
Laia és una abreviatura d'Eulàlia, un nom d'origen grec que significa "aquella que parla bé" o "ben parlada". En l'àmbit català, Eulàlia té un significat especial a causa de la seva associació amb Santa Eulàlia, la patrona de Barcelona. Santa Eulàlia és una figura clau en la història religiosa i cultural de la ciutat, coneguda per la seva valentia i fe.
Cada febrer, Barcelona celebra les Festes de Santa Eulàlia, conegudes com les festes d'hivern de la ciutat. Durant aquestes celebracions, les tradicions populars com els gegants, els castells i els espectacles de foc omplen els carrers en honor a la santa. El nom Laia, derivat d'Eulàlia, simbolitza aquesta connexió profunda amb la identitat cultural de Catalunya i les tradicions barcelonines.
En euskera, la paraula "laia" té un significat completament diferent, relacionat amb l'agricultura. Una laia és una eina tradicional que s'utilitza per remoure la terra, similar a una aixada o un arat manual. Aquest terme evoca la connexió amb la terra, el treball i la vida rural, aspectes fonamentals en la cultura basca.
Encara que l'ús del nom com a tal no està relacionat directament amb el seu significat agrícola en euskera, la coincidència lingüística afegeix un matís interessant a la percepció d'aquest nom.