Muntatge amb una imatge de la salsa barbacoa polèmica ia la cantonada inferior dreta, dins d'un cercle, el concursant Juanpe de 'Batalla de Restaurants'

Una salsa barbacoa provoca la guerra al 'Joc de Cartes' espanyol

Alberto Chicote s'estrena a 'Batalla de Restaurantes' un format importat des d'Alemanya

El concurs alemany My Restaurant Rocks ha estat exportat a diversos països. 4 restaurants competeixen entre ells per decidir quin és el millor. Cada televisió ho ha adaptat a la idiosincràsia del seu país o regió. A Catalunya els fans del programa, que es diu 'Joc de Cartes', ja han pogut gaudir de 7 temporades. El presenta Marc Ribas, un prestigiós cuiner que també presenta un programa de cuina, 'Cuines', després del 'Telenotícies'.

Altres televisions autonòmiques com la valenciana o la madrilenya han adaptat el programa. Ahir es va estrenar a 'La Sexta', amb Alberto Chicote al capdavant. El cuiner és un valor segur de la cadena. L'èxit de 'Pesadilla en la Cocina' el precedeix encara que a 'Batalla de Restaurantes' – el nom triat per la Sexta – el seu paper ha de ser més imparcial i s'ha de dedicar més a donar joc que a fer crítiques directes.

Tot i això és una cosa que en moments no va poder evitar durant l'emissió del primer programa. Alguns tuiters el van acusar de “chicotear” quan per exemple va entrar a la cuina d'una de les concursants i li va deixar anar que no esmicolés mai més la ventresca de tonyina.

Tonyina: Aquest era l'ingredient estrella del primer programa. En concret la tonyina vermella de Cadis. La idea és que cada setmana s'esculli un ingredient emblemàtic de la ciutat que es visiti. En tot cas, no tots els plats han de ser amb aquest ingredient. La tonyina vermella - o l'ingredient de cada programa - són una categoria més. La resta són espai, menjar, cuina, servei i preu. Es fa una mitjana entre la puntuació que els concursants donen als rivals i la d'Alberto Chicote. El guanyador de cada programa de 'Batalla de Restaurantes' s'endurà 10.000 euros.

El moment estrella del programa va ser una forta discussió per una salsa barbacoa. Juanpe, xef del restaurant Villanos Bistró Canalla va dir a Ramón, del Burlesque, que la seva salsa de barbacoa era de pot. Tot i que Ramon va donar explicacions, aquestes no van convèncer Juanpe. La discussió va anar pujant de to.

Quan en Ramon va visitar el restaurant del rival, aquest va preparar una salsa barbacoa per demostrar que la seva era millor. I va fracassar. Els seus rivals van considerar que era més una salsa agredolça que una salsa barbacoa. Les indirectes anaven i venien. Fins i tot Chicote va deixar anar un "Ha volat un ganivet"? , en referència als constants atacs creuats.

El restaurant guanyador va ser el que menys va entrar en polèmiques

Finalment va guanyar Ciclo. Luis Callealta va aconseguir la victòria amb el seu menú degustació. Els seus rivals li van posar molt bona nota, especialment a l'apartat de tonyina vermella, amb més d'un 8. Chicote en canvi va valorar millor el Villanos Bistró Canalla però la seva nota no va ser suficient per capgirar la classificació. Els constants clatellots entre els concursants van tenir molta incidència en les puntuacions. Luis, en ser el primer restaurant que va ser visitat va tenir més sort en aquest aspecte ja que les relacions entre els participants encara no s'havien tensionat prou. A més, va evitar entrar en moltes polèmiques el que possiblement també el va beneficiar.

Caldrà veure quina ha estat l'audiència, però en xarxes socials s'han pogut llegir crítiques de tota mena. En aquest sentit, alguns usuaris de Twitter s'han queixat perquè el programa se centrava poc en el menjar i massa en els conflictes entre els representants dels restaurants. "No habláis de la comida. No hay postres. Os enfocais en el mal rollo. Chicote ni está y lo peor que ni se le espera. Si el programa tiene que potenciar la restauracion de Cádiz con estos 4, que Dios os pille confesados", assegurava un tuitaire. La setmana que ve el programa es trasllada a Gijón. La temporada tindrà 7 programes.