Muntatge amb Marc Ribas a primer terme. A la cantonada superior dreta, dins d'un cercle i difuminat, concursants de Joc de Cartes. A la cantonada inferior dreta, el número 0

Marc Ribas sense contemplacions a ‘Joc de Cartes’: Posa un 0 a un restaurant

El cuiner detecta un intent d'engany d'un establiment i les conseqüències són clares

Joc de Cartes s'ha desplaçat fins a Tarragona per a una 'batalla' entre restaurants tradicionals i altres de cuina creativa. Un tipus de rivalitat que el programa de cuina ja ha explotat altres vegades i que sol donar bon resultat. Tant d'audiència com d'enfrontament entre els concursants. A l'inici del programa ja es podia veure com tots carregaven contra el concepte diferent al del seu restaurant. La cosa prometia.

Els quatre restaurants de 'Joc de Cartes' del 3 de gener

Al restaurant Octopussy vam poder veure en Raül Cid, el seu encarregat de relacions públiques. Aquest restaurant fa cuina de tota la vida amb un toc creatiu. Al Crank, la cap de sala Meritxell Moya va defensar aquesta proposta creativa i molt basada en la cuina peruana.

A la part tradicional, l'Ani d''El Racó d'Ani', va deixar l'arquitectura per passar-se a la gastronomia. I ja fa 16 anys. També la Maria Hernando, gerent del 'Restaurant Casa Bartra'. És el restaurant d´un hotel i el porta la tercera generació de la família. Un local molt arrelat a la ciutat.

Comencen les hostilitats

El primer restaurant visitat va ser Casa Bartra. Les crítiques no es van fer esperar. L'espai no va acabar d'agradar i el debat sobre si les patates eren o no congelades van servir a l'Ani per incrementar els seus atacs a diversos aspectes del menjar. En el que sí que van coincidir força és que el concepte de cuina tradicional no s'ajustava a la realitat del restaurant. Tot i ser el més barat dels quatre restaurants, els seus oponents van criticar força el preu.

El Rincón de Ani va ser la següent parada. Només entrar, la Maria va aprofitar per criticar diversos elements com les plantes artificials. L'enfrontament entre els dos restaurants de cuina tradicional es feia encara més evident quan la Maria va ser molt crítica amb el preu en relació al producte que havia menjat.

Considerava que l'escarola era de bossa i també es va guardar, com veurem més endavant, una bala per disparar en relació amb el tàrtar. El Rincón de Ani va ser el protagonista de dues anècdotes. Hi va haver mofes per alguns errors de traducció de la carta i el cuiner s'assemblava a Dani Rovira.

Un home vestit de cuiner darrere un finestral de cuina
Cuiner semblant a Dani Rovira | 3Cat

La proposta del Crank, la que vam considerar preferida fa uns dies quan vam presentar la notícia sobre els restaurants participants, començava bé. Convencia el seu espai, tot i que ràpidament tot es va enfonsar per culpa d'una cuina que la resta de concursants van considerar bruta i amb problemes greus d'higiene. La cuina nikkei, que combina elements peruans i japonesos, va agradar encara que hi va haver crítiques a la manca creativitat.

Finalment, també es va criticar que el xef principal del servei fos el d'un altre restaurant, propietat del mateix propietari. No obstant això, des del Crank van aconseguir justificar que hi treballava habitualment.

Molts dubtes a l'Octopussy

La ruta del programa finalitzava a l'Octopussy. El relacions públiques del restaurant va donar cert espectacle, però alhora va generar debat entre els seus rivals. Estava sempre allà? Només feia de relacions públiques? Molts dubtes van quedar a l'aire especialment perquè la Meritxell, que havia treballat al restaurant, va dir que no l'havia vist mai per allà.

La Maria va ser crítica - una vegada més - amb detalls superflus sobre la decoració. L'Octopussy va quedar com un establiment una mica pretensiós, intentant fer passar per cuina creativa una cosa força simple. Molt  producte congelat i, segons la resta de concursants, en alguns casos mal cuinat no van ajudar que tingués bona puntuació. Però el pitjor va ser una cosa que va veure Marc Ribas i que explicarem més endavant.

Puntuacions molt igualades. Marc Ribas desempata amb el plat estrella

Les puntuacions van ser força baixes -poc més del 6- i molt igualades. En conèixer-se com s'havien puntuat mútuament van tornar a aflorar tensions, especialment entre l'Ani i la Maria. El 3 que havia posat Maria a la seva rival en dos aspectes la va fer enfadar molt. La propietària de Casa Bartra es queixava que no li havien preguntat com preferia l'steak tartar. A més no entenia com podien sortir els números a Ani amb 11 treballadors i fins i tot Marc Ribas va intervenir per deixar-la sense arguments.

Els representants dels restaurants de cuina creativa també van tenir una topada quan Meritxell va retreure a Raul que havien muntat diferent els plats respecte al que és habitual. L'explicació era clara: l'equip de cuiners no era l'habitual. Els espectadors ja van poder comprovar com algunes coses no quadraven. Possiblement algú de l'equip va alertar Marc Ribas, que es va dirigir a la cuina per veure què passava. Ribas va demostrar tenir experiència i amb un parell de preguntes es va adonar de tot.

El Marc penalitza els enganys. Va posar un 0 a la cuina de l'Octopussy, fet que va fer baixar molt la seva nota final fins a quedar en última posició. La millor nota del presentador va ser un 7'2, per al Crank, el restaurant que vam considerar favorit a XCatalunya. Tot i això, el restaurant de cuina Nikkei no va ser el guanyador final. El mig punt del plat estrella va ser per a Casa Bartra, cosa que el va fer pujar amb la victòria i els 5000 euros del premi. El plat estrella sí que representava la cuina tradicional. Un primer plat: una pasta de full amb pebrot escalivat i ventresca de tonyina.

El 0 de Marc Ribas a l'Octopussy genera enrenou a xarxes

La decisió de Marc Ribas ha estat àmpliament comentada a xarxes socials. En grups de Facebook d'aficionats a 'Joc de Cartes' s'han pogut llegir comentaris de tota mena encara que la majoria recolza la decisió del mediàtic cuiner. “Un 10 per a Marc” o “Molt bé Marc, un 0 per als farsants” , han estat alguns dels més celebrats.

Realment els de Tarragona eren restaurants de cuina tradicional o cuina creativa?

Un altre aspecte criticat a les xarxes socials ha estat l'elecció dels restaurants. Eren representatius del que deien ser? Els dos tradicionals no tenien gaires plats fets amb temps i calma, com dicta la cuina tradicional catalana. Els dos de cuina creativa tenien molts plats que es poden trobar a la majoria de restaurants. De fet l'Ani va assegurar que les llàgrimes de pollastre de l'Octopussy eren un pollastre arrebossat de tota la vida.

"Amanides, patates braves, anxoves... això és buscar una cuina creativa? què esperen trobar?" o "I unes anxoves i uns fingers de pollastre. Hi ha un xup xup que mareja", han estat alguns dels comentaris que s'han pogut llegir a Facebook. A Twitter han estat en sentit similar.

Seguirà la polèmica la setmana que ve? Ho podrem saber dimecres 10 de gener. Marc Ribas i l'equip del programa viatjaran fins a la comarca d'Osona per coronar la millor restauradora de la zona.