Joel Joan és un dels actors i directors més coneguts del panorama cultural català, especialment pel treball en teatre i televisió, i pel compromís amb la identitat i cultura de Catalunya. Un dels seus treballs més recordats és la sèrie Porca Misèria, que es va emetre entre el 2004 i el 2007 i que va connectar profundament amb el públic pel seu estil directe, humor àcid i un reflex proper de la societat catalana. Tot i això, de forma inesperada, la sèrie ha tingut una conseqüència que, més d'una dècada després de la seva emissió, ha generat problemes ecològics a Catalunya.
La moda dels porcs vietnamites que es va veure incrementada per Porca Misèria
Al primer capítol de Porca Misèria, es va introduir un porc vietnamita com a mascota. L'escena, en què l'animal es mostra com una companyia divertida i exòtica, va desencadenar una curiosa moda entre alguns espectadors. La imatge del simpàtic porc compartint escenes amb els protagonistes va calar fons al públic, i molts van decidir adoptar un porc vietnamita com a mascota. Durant un temps, aquesta peculiar mascota es va convertir en una tendència entre certs sectors de la societat catalana, que es deixaven seduir per la seva aparença exòtica i l'aparent encant de tenir un animal poc convencional a casa seva.
El que va començar com una simple curiositat televisiva es va convertir, no obstant, en un problema de proporcions greus. Amb el pas del temps, molts propietaris es van adonar que aquests porcs creixien molt més del que s'esperava i requerien cures específiques, alimentació costosa i un espai considerable per viure. Aquests porcs, que inicialment eren petits i dòcils, van créixer considerablement i requerien cures específiques i un espai ampli per viure. Davant la falta de capacitat per mantenir-los, molts propietaris van optar per alliberar-los al medi natural, cosa que ha provocat greus conseqüències per a l'ecosistema de Catalunya.
Un perill per a l'ecosistema català
El problema dels porcs vietnamites alliberats a la natura s'ha convertit en una autèntica amenaça per al medi ambient a Catalunya. Aquests animals, en quedar en llibertat, s'han reproduït descontroladament, creant híbrids amb porcs senglars autòctons. S'estima que actualment hi ha centenars d'exemplars híbrids a diverses zones naturals de Catalunya. Aquests híbrids no només suposen un perill per a la fauna i la flora local, sinó que també contribueixen a un desequilibri en l'ecosistema. Els porcs vietnamites i els seus descendents híbrids competeixen amb altres espècies per recursos i han provocat danys considerables en cultius i àrees naturals protegides.
Les autoritats i experts en medi ambient han advertit que la cruïlla entre porcs vietnamites i senglars ha donat lloc a exemplars més resistents i agressius que els senglars comuns, cosa que complica encara més la situació. A més, aquests animals tenen menys depredadors naturals, cosa que ha facilitat que es converteixin en una plaga. Per intentar controlar la situació, s'han engegat campanyes de captura, però els esforços han resultat insuficients a causa de l'elevat nombre d'exemplars i la dificultat per accedir a algunes de les zones on es troben.
Les conseqüències no desitjades duna moda passatgera
El que semblava una moda inofensiva inspirada per una sèrie de televisió ha tingut conseqüències molt més profundes i negatives del que no s'hauria imaginat ningú. Joel Joan, per descomptat, no podia preveure que la seva sèrie desencadenaria una situació tan complexa, cosa que evidencia com els mitjans de comunicació poden tenir un impacte significatiu i inesperat en el comportament del públic.
Avui, el problema dels porcs vietnamites segueix latent a diverses zones de Catalunya, i s'estan buscant solucions més efectives per mitigar l'impacte al medi ambient.