Muntatge amb una imatge de Lluís Marco recollint un premi. A la cantonada superior esquerra, dins d'un cercle, escena de Lluís Marco a 'Nissaga de Poder'

Lluís Marco: El seu personatge a ‘Nissaga de Poder’ que encara es recorda

L'actor té una llarga carrera a televisió, cinema i teatre

Lluís Marco (Badalona, ​​1949) és un dels actors més prolífics i versàtils de l'escena catalana. La seva carrera inclou més de quatre dècades, durant les quals ha treballat en teatre, cinema, televisió i doblatge.

Lluís Marco és particularment conegut pel seu treball al teatre. Ha estat molt vinculat al Teatre Lliure de Barcelona, ​​participant en produccions com Romeu i Julieta, Soldados de Salamina, Rock'n'Roll, Nixon-Frost i Copenhaguen. També ha treballat al Teatre Nacional de Catalunya, destacant la seva actuació a Fum sota la direcció de Josep Maria Miró Coromina, i a L'oncle Vània , dirigida per Oskaras Koršunovas el 2021”.

Carrera en cinema i televisió

En cinema, Marco ha participat en pel·lícules com Goliat contra los gigantes (1961), Transeuntes (1994), Gimlet (1995), La voz dormida (2011) i Asmodexia (2014). El seu treball a televisió inclou papers en sèries populars com Ventdelplà, on va interpretar Sergi Llopart, i Hospital Central, on va donar vida al Dr. Antonio Dávila.

El seu paper més recordat és, això sí, el que va protagonitzar a 'Nissaga de Poder'. El personatge de Lluís Marco era el del doctor Joan Vidal Garriga, un prestigiós neurocirurgià. Quan va arribar al Penedès ho va fer arrossegant una vella ferida del seu pas. El seu fill va tenir un accident i no va ser capaç de salvar-lo a l'operació. Se'n culpava i no era capaç de tornar a exercir.

Finalment el van convèncer per operar la Pilar, interpretada per Nina. La Pilar estava en coma després d'haver rebut un tret durant la resolució del segrest de l'Abril Montsolís (Mónica López). A poc a poc el Dr. Vidal Garriga va anar integrant-se al Penedès i va iniciar una relació sentimental amb l'Eulàlia Montsolís (Emma Vilarasau).

Nissaga de Poder - L'Eulàlia troba consol en el Dr. Vidal-Garriga

La relació no va quallar i no va ser per falta de ganes del doctor. La reaparició del Mateu (Jordi Dauder), germà de l'Eulàlia a qui tots donaven per mort, ho va canviar tot. El Mateu i l'Eulàlia tenien un pacte i s'havien de suïcidar per pagar per tots els crims comesos. No sense abans deixar el seu fill Eduard (Eduard Farelo, actualment a 'Com si fos ahir') lliure de tot perill. Aquest "compromís" de l'Eulàlia la va allunyar del Joan, que no entenia absolutament res.

A l'últim capítol de la sèrie encara quedava una petita esperança de reconciliació però aquesta es va esvair quan l'Eulàlia se'n va anar amb el seu germà. El vaixell on van fugir, cremant-se, va ser l'últim element de la història de dos germans que es van voler molt però que també es van fer molt de mal.

Ha donat veu a molts personatges

A més del seu treball com a actor, Lluís Marco ha destacat com a actor de doblatge, havent prestat la seva veu a actors de la talla de Brendan Gleeson, Ben Kingsley, Harvey Keitel i Geoffrey Rush. També va ser la veu de Bruno Ganz a la pel·lícula El hundimiento.

Reconeixements

Al llarg de la seva carrera, Marco ha rebut nombrosos premis i reconeixements. El 2022, va ser guardonat amb la Venus d'Honor del FILMETS Badalona Film Festival per la seva carrera cinematogràfica i el seu treball en doblatge. Aquest premi es va lliurar al Teatre Zorrilla de Badalona, ​​un lloc emblemàtic per a l'actor, que va expressar la seva gratitud i va subratllar la importància de la vocació a l'actuació.

Família

Lluís Marco és pare de la també actriu Marta Marco. Com a curiositat, la Marta va participar a 'Nissaga l'Herència', la seqüela de 'Nissaga de Poder' encara que no va coincidir amb el seu pare, que ja no apareixia a la seqüela. S'ambientava 16 anys després i l'actriu interpretava Neus Cànoves, la filla del Roger (Mingo Ràfols) i la Neus 'mare' (Cristina Dilla). Enamorada del Rogeret (Juliol Manrique), encara que ell no li corresponia, finalment va trobar l'amor amb Cristóbal (Roger Casamajor).

El Lluís també té un fill que va ser un destacat jugador de bàsquet, Carles Marco. Va passar per diversos equips de l'ACB encara que on va brillar més va ser al Joventut de Badalona de la seva ciutat natal.