Muntatge amb una imatge de Maria Nicolau durant una entrevista per al diari Ara. A l'esquerra una imatge amb un nen escrivint en un dietari

L'emotiu tuit de Maria Nicolau a un nen del 1971

Les connexions d´una bonica història

La cuinera, escriptora i divulgadora gastronòmica Maria Nicolau, ha esdevingut per mèrits propis, una de les veus més famoses i aclamades per la societat catalana actual. Defensora a ultrança de la cuina més tradicional i casolana, els seus tuits solen generar una gran repercussió.

Una de les seves darreres publicacions a X (Twitter) han servit per exalçar una tradició llunyana duta a terme per l'escriptor i professor universitari català Manel Ollé. Segons ha exposat al seu compte personal de la mateixa xarxa social, Ollé va portar el seu propi dietari sent tan sols un xaval de 8 anys: "Tenia 8 anys. Per Nadal em van regalar l'agenda Finocam. Entre l'1 i el 6 de gener de 1971 vaig portar a un dietari detallat: apuntava el que menjava i el que feia".

La publicació, que és acompanyada per una fotografia d'un full d'aquest dietari degudament detallada, ha captivat Maria Nicolau, tant per la idea en si mateixa com pel fet de detallar-ne el consum gastronòmic. No en va, recordem que Nicolau disposa del seu propi dietari en línia, que anomena com un "almanac de victòries i fracassos de la cuina petita. Sofregits i safareig. Cada vespre, un grapadet de paraules escrites a ull. Sense pesar".

La complicitat de Maria Nicolau

La mediàtica cuinera nascuda a La Garriga fa 42 anys, ha sentit la necessitat d'interactuar amb el post de Manel Ollé, i ho ha fet amb la creativitat que la caracteritza i un afegit molt més emocional: “T'estimo, Manel Ollé petit que sopes cada dia pa amb tomàquet”. Un titular senzill, però preciós que demostra l'amor de Maria Nicolau per les coses senzilles, però amb sentiment, com aquesta cuina sense estridències, sorgida del cor i el bon paladar.

La filosofia de Maria Nicolau transmet tanta veracitat i saviesa que la fan infranquejable, fins i tot per part dels que intenten aprofitar qualsevol detall per desacreditar una creativitat exempta d'egocentrismes. Així que ella mateixa s'encarrega de sortir del pas fins i tot abans de rebre possibles respostes que només pretenen trencar la màgia de les seves publicacions...

Col·laboradora del programa Tot es mou, que presenta Helena Garcia Melero, i amb una columna pròpia al diari El País, Maria Nicolau està travessant una època especialment dolça en el seu esdevenir professional, que s'ha consolidat amb l'èxit de vendes del seu darrer llibre "Cremo! Memòries d'una cuinera" (Edicions Península), tot un fenomen gastroliterari sorgit de la ment privilegiada d'aquesta gran portaveu del lliure pensament.