L'eternament anhelat fitxatge de Kylian Mbappé pel Reial Madrid sembla que finalment es convertirà en realitat i, a partir d'aquest estiu, l'afició madridista podrà gaudir del talent del jugador francès de 25 anys.
Tanmateix, com tota gran i costosa incorporació, precedida per unes complexes negociacions, no tot és aigua clara en els interessos del club en qüestió i els de la competició del país que acollirà el futbolista. Algunes veus autoritzades han aprofitat l'ocasió, per posar en dubte algunes lleis una mica discutibles. Una d'aquestes autoritats en la matèria és el professor d'economia de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos, que sol compartir les reflexions a través de les col·laboracions que duu a terme en programes de ràdio i televisió.
Precisament durant una intervenció a Catalunya Ràdio, Bernardos ha assegurat que "hi ha algunes lleis i mesures econòmiques "fetes a mida" a Espanya per beneficiar persones i col·lectius, com ara el Reial Madrid". El prestigiós economista català ha ressaltat els avantatges dels futbolistes més mediàtics, que lluny de veure's sotmesos a la persecució per part d'hisenda, “cada vegada que un jugador arriba al Madrid, hi ha un sistema especial de pagament d'impostos per part d'aquests jugadors estrangers". Unes declaracions que detallen l'avantatgisme amb què compta el club que presideix Florentino Pérez en relació amb els fitxatges d'estrelles internacionals.
El caprici de Florentino Pérez
Mbappé és un dels futbolistes del moment, probablement el més cobejat al costat del noruec Erling Braut Haaland, que per ara no sembla que tingui intenció d'abandonar l'exitós equip a què pertany, el Manchester City. Com en el cas del jugador francès, el Reial Madrid -com fins no fa gaire també solia fer el FC Barcelona-, sempre està disposat a incorporar els millors al seu equip. Així és com el 2003, l'anglès David Beckham arribaria al club blanc tot i ser objecte de desig de Joan Laporta la primera vegada que es presentava com a candidat a la presidència del Barça.
Gonzalo Bernardos ha posat Beckham com a exemple, perquè va ser el detonant de la "Llei Beckham", "que permet als estrangers que comencen a residir a Espanya i que són professionals molt qualificats o que són el non plus ultra, pagar només el 24 ,75%, quan haurien de pagar més del 45% a qualsevol comunitat autònoma”.
Reprenent el cas Mbappé, l'expert en economia té molt clara quina serà la situació fiscal del jugador parisenc sempre que inverteixi grans quantitats de diners en actius financers, perquè aleshores es beneficiarà d'una exoneració fiscal del 20%: “El primer any no pagarà res del tram autonòmic, ni el segon ni el tercer. En els sis anys que se suposa que estarà al Madrid, perquè és el temps que dura l'exempció, en comptes de pagar de quota autonòmica el 20,5%, pagarà només el 9,8%”.
Unes dades que poden arribar a sorprendre, però que demostren el poder dels grans clubs en la protecció fiscal i financera. Així resulta una mica més fàcil la contractació d'un futbolista que sembla com un caprici del màxim mandatari madridista, i una necessitat per part d'una lliga que s'estava quedant una mica orfe d'estrelles mediàtiques.