Francesc Mauri al plató de TV3 amb el mapa darrere

Les postres que recomana Francesc Mauri

Francesc Mauri s'ha posat al costat d'agricultors i ramaders i difon el seu discurs a les xarxes socials

Les reivindicacions de pagesos i ramaders segueixen al nostre país. Demanen a l'Estat que prengui mesures i que canviï la legislació per reduir una burocràcia que consideren innecessària. La majoria de treballadors que es dediquen al sector primari són persones de més de cinquanta anys, amb dificultats per accedir a Internet o amb pocs coneixements en noves tecnologies. Els més joves que sí que estan adaptats a la nova realitat tecnològica, no es poden permetre sacrificar hores de la seva feina per dedicar-se a tasques administratives que no van enlloc.

La segona queixa és els preus a què han de vendre els seus productes, moltes vegades, per sota del preu de producció. Es queixen que les grans empreses d'alimentació els ofeguen i queden la major part del pastís. Critiquen que no són els culpables dels elevats preus que acaben pagant els consumidors finals i que ells no veuen augmentar-ne el poder adquisitiu.

Durant aquests dies, els principals mitjans de comunicació han preguntat als representants dels agricultors i ramaders què podem fer com a consumidors finals i com a ciutadans per ajudar el petit productor. La resposta va ser clara i concisa: cal comprar productes locals i de proximitat i no fer-ho d'altres països amb legislacions més permissives i, per tant, amb avantatges competitius.

El meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, conegut per les seves aparicions al Telenotícies Migdia i Telenotícies Vespre des de fa dècades, ja va advertir fa uns dies que cal comprar pomes dels Pirineus, de l'Empordà o de Ponent. Avui ha tornat a parlar del tema i ha destacat un producte dels supermercats Esclat Bonpreu. Estem parlant d'unes postres de crema la llet de les quals prové de vaques catalanes. Els ingredients d'aquest producte són llet, sucre, nata, espessidor (midó modificat de blat de moro), ou en pols, aroma, gelificant (carragahen), colorant (betacarotè) i sal. Té uns 115 Kcal per cada 100 grams i 3,7 grams de greixos.

El missatge s'ha fet viral i ha estat molt comentat pels seguidors. Aplaudeixen que faci campanya i es posi al costat dels pagesos, agricultors i ramaders. Albert Folch, per exemple, critica la hipocresia dels que es queixen dels alts preus dels productes de proximitat, però després es compren telèfons Iphone.

Altres usuaris no s'han fixat en el missatge, sinó en l'ús de la paraula "natilla" per referir-se a les postres de crema. Mauri ha escrit la paraula entre cometes, sabent que no era exactament correcta. És cert que podria fer servir una paraula més correcta, però l'important és el missatge que vol traslladar.