El podem veure cada migdia presentant el temps a TV3 després del 'Telenoticies'. Francesc Mauri és, juntament amb Tomás Molina, el meteoròleg de referència de molts catalans. Tots dos tenen un estil propi però coincideixen en la passió pel que fan i la facilitat per comunicar i arribar al públic.
El 29 de gener, en directe, Mauri exposava una problemàtica que després també difonia a través d'un tweet. El meteoròleg i comunicador científic, ha llançat una crítica cap a les administracions encarregades de la gestió urbana i mediambiental. Amb una imatge d'un parc d'Esplugues de Llobregat on es veu un contrast dramàtic entre arbres verds i d'altres clarament secs, Mauri apunta a la manca de previsió i cura que aquests éssers vius, que han trigat dècades a créixer, estan rebent a les ciutats .
Mauri subratlla que els boscos i molts cultius només poden ser regats per la pluja, cosa que és sorprenent en un context urbà on els parcs haurien de ser oasi de biodiversitat i climàtics. La dependència de la pluja per a la supervivència dels arbres, sense tenir l'accés a l'aigua freàtica, planteja una situació insostenible que podria portar a la mort d'aquests arbres, que són essencials no només per a l'estètica de la ciutat sinó també per a la salut ambiental i el benestar dels seus habitants.
La crítica de Mauri s'emmarca en el debat sobre les restriccions que les diferents administracions han imposat sobre la sequera. Unes decisions que, de vegades, acaben generant l'efecte contrari o generen malestar i sorpresa entre la ciutadania. Una altra d'aquestes mesures, la de prohibir dutxar-se als gimnasos, també ha generat un ampli debat a les xarxes socials. Molts ciutadans consideren que l'aigua que es gasta és la mateixa o més dutxant-se a casa que al gimnàs.
L'endemà Francesc Mauri dóna bones notícies
A l'edició d'El Temps' posterior al 'Telenotícies Migdia' del 30 de gener, Francesc Mauri ha donat més detalls sobre la situació. El meteoròleg ha afirmat que a partir del 16 de gener, fa només dues setmanes, va entrar en vigor una nova normativa de la Generalitat. Arriba tard però arriba.
Aquesta normativa ve a posar fi a aquest problema ja que permet que en espais públics es regui amb aigua freàtica o regenerada. S'ha de fer amb camions cisterna. L'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ja es pot posar fil a l'agulla perquè aquest espai torni a ser una zona verda i bonica de la ciutat.
Altres mesures per millorar els ecosistemes urbans
El missatge de Mauri va dirigit a les administracions perquè reconsiderin les seves polítiques i pràctiques pel que fa a la gestió dels espais verds. La inversió en sistemes de reg adequats, l'ús d'aigües reciclades o la creació d'infraestructures que permetin als arbres accedir a l‟aigua subterrània són algunes de les mesures que podrien implementar-se per assegurar la supervivència i el desenvolupament saludable dels arbres a les ciutats.