Muntatge amb una imatge de Maria Nicolau i Helena Garcia Melero al programa Tot és mou de TV3. A la dreta una emoticona d'un peix

El consell de la cuinera Maria Nicolau amb els filets de verat

La curiosa recomanació de la cuinera de la Garriga

Coincidint amb la imminent publicació del seu darrer llibre, una radiografia de memòries culinàries titulat "Cremo!", publicat per Columna Edicions, la cuinera catalana Maria Nicolau, va publicar un tuit en què donava un curiós consell sobre els filets de verat.

«Deixarem els filets de verat reposar en un llit de sal i sucre una horeta. Després els esbandirem i els amanirem amb suc i closca de taronja, salsa de soja i oli d'oliva. El plat fort el farem d'espines, caps i ous del peix» . Amb aquesta recepta particular, que va acompanyar amb un parell de fotografies descriptives, Nicolau va oferir aquesta opció de la seva peculiar manera d'entendre la cuina.

Aquesta recomanació no ve més que confirmar el desig de cuinar per vocació de la cuinera de 42 anys. No en va, el seu lema diu: «Que cada instant de cuina ens faci més lliures i salvatges». Tota una declaració de principis d´una professional que ha treballat per a nombrosos restaurants, tant nacionals com internacionals.

Una cuinera mediàtica

Maria Nicolau és un referent gastronòmic, un personatge públic que comparteix les seves recomanacions i secrets per a Els matins de Catalunya Ràdio, el programa Tot es mou que presenta Helena García Melero a TV3, i disposa d'una columna a El País. A més, s'encarrega de "Cuina salvatge" a la plataforma de continguts digitals 3Cat.

Aquesta carismàtica cuinera ha aprofitat molt bé l'impacte de les xarxes socials, per compartir la seva filosofia culinària amb tots els seus seguidors , més de 31.000 a X (Twitter) i 35.200 a Instagram.

Amb anterioritat a "Crem!", havia escrit el llibre "Cuina o barbàrie" (Ara Llibres), del qual se n'han vingut més de 30.000 exemplars i que va ser definit pel sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, Josep Roca, com «un llibre històric, suculent i bestial».

Reformulant l'elaboració del verat

La reformulació amb què ofereix cuinar aquests filets, sens dubte incrementaran les ganes d'aprofitar els avantatges d'aquest peix blau, font d'àcids grassos poliinsaturats, omega-3, saludables, i molt favorable com a opció si s'està duent a terme un procés de dieta.

Més enllà de preparar-lo de la manera més convencional, a la planxa o al grill, al forn, farcida d'hortalisses o sobre un llit de patates i pebrots, o al vapor, Maria Nicolau proposa una interessant alternativa per donar-li un toc de distinció. En el seu afany per potenciar les possibilitats de l'art culinari, Nicolau aposta fort per trencar amb les normes establertes i indagar a la imaginària gastronòmiques. A partir d'ara, els filets de verat passen a ser un plat gens convencional.