Muntatge amb una imatge de Carles Porta durant una intervenció televisiva. A l'esquerra una imatge amb gent aplaudint

Carles Porta d'enhorabona gràcies a 'Tor, foc encès'

Un nou èxit per a l'escriptor i periodista català

El periodista, productor, director, guionista i escriptor català de 60 anys, Carles Porta, s'ha consolidat com un dels presentadors amb més carisma davant els teleespectadors de TV3.

A l'èxit indiscutible del programa Crims, se li afegeix ara la gran acollida de Tor, foc encès. Porta segueix fidel a la seva especialització per la crònica negra, i amb aquest nou espai té molt clar que “és una sèrie única i irrepetible per a una història única i irrepetible”. Segons els índexs d'audiència, sembla molt clar que l'aposta de la cadena pública catalana amb Carles Porta és una jugada guanyadora, ja que el capítol emès aquest dilluns 3 de juny ha estat el més vist de la nit del primer dia de la setmana, amb una quota del 18,6% i fins a 575.000 espectadors acumulats, sent a més el més vist a la plataforma #3Cat, amb 131.500 reproduccions.

Carles Porta: una aposta segura

"Estem davant d'una gran aposta de 3Cat en el gènere de la crònica negra, que ja vàrem començar de la mà de Porta, fa 27 anys i que no ha parat de donar-nos bons resultats, bones crítiques i molta audiència". Amb aquestes paraules, el director de TV3, Sigfrid Gras, ha deixat molt clara la postura de la cadena i la confiança total en relació amb un dels periodistes i presentadors més prestigiosos de la casa. Amb 8 capítols previstos, la sèrie seguirà analitzant els tràgics fets esdevinguts l'estiu del 1995 al petit poble de Tor, situat al Pirineu català i administrativament pertanyent al terme municipal d'Alins. Un crim comès cap a l'únic amo de la muntanya, Josep Montané Sansa.

La història de Tor és la història de cent anys de picabaralles, contraban, buscavides, cases cremades, jueus desapareguts i assassinats. Per fer la sèrie, s'ha comptat amb molt de material d'arxiu, plans atmosfèrics del poble i més de cinquanta entrevistes. Per a Carles Porta aquesta no és precisament una història nova per a ell, perquè ja havia començat a investigar els crims al 97 per al programa 30 minuts, i ara comparteix tot el que ha aconseguit esbrinar amb els teleespectadors.

Tor, foc encès sembla que agafa el relleu de l'èxit de Crims, l'espai estrenat el 2018, amb cinc temporades a Catalunya Ràdio i tres a TV3. Les investigacions de Porta, i molt especialment la seva manera d'explicar-les i compartir-les, a partir d'un estil molt característic i hipnòtic, estan conquerint l'audiència de manera incontestable. Per a Porta una de les claus de l'èxit pot ser que radiqui en la seva manera de mirar els fets, tal com s'expressaria en una entrevista concedida a El País: "Observant amb empatia i narrant amb distància. Per mirar has d'apropar-te. Però per explicar has de prendre distància perquè la proximitat produeix empatia”.