Imatge de Mont Plans iMercè Comes caracteritzades com 'Les Teresines'

Bones notícies per als fans de 'Les Teresines'

Es van fer molt populars als anys 90

La llibreria Ona s'ha convertit aquest dimecres en tota una festa per celebrar l'estrena de les Teresines al món editorial amb la presentació del seu nou llibre 'Vida de Teresina' (Rosa dels vents), que repassa les biografies de les populars germanes . Jordi Milán i Pol Vinyes firmen una proposta "divertida i col·loquial" que Revela alguns dels "secrets i les interioritats" dels personatges de ficció creats per La Cubana el 1992 i que, des de llavors, s'han convertit en tot un fenomen social.

Entre les anècdotes que trobaran els lectors, hi ha episodis relacionats amb la seva infància, joventut, amors i també la seva feina, tot això en paral·lel als esdeveniments històrics viscuts al país i també actualment. Milà i Vinyes – el primer director i autor de tots els espectacles de La Cubana, i el segon responsable de premsa i comunicació de la companyia – han explicat que la idea va sorgir de l'editorial Penguin Random House , que els va posar sobre la taula aquesta possibilitat , coincidint amb la proximitat del dia de Sant Jordi.

Tot i que en nombroses ocasions ja havien rebut diferents propostes per fer un llibre sobre La Cubana, Milà admet que mai s'havien acabat de fer fora a la piscina, bàsicament per "peresa" però també perquè "no havien trobat el moment".

El títol presentat avui, i que sortirà a la venda demà, no és un llibre sobre La Cubana, ni tampoc sobre la sèrie que es va emetre per TV3 el 1992, sinó que es tracta de les biografies dels personatges de ficció creats per la companyia (interpretats per les actrius Mercè Comes, Mont Plans i Silvia Aleacar ), que amb el temps s'han fet un lloc a Catalunya i que ja formen part del seu imaginari popular. De fet, Milà detalla que es tracta d'una mena de "filosofia" molt "d'aquí", que deslliga per exemple d'un perfil que en castellà es definiria com a 'maruja'.

Les Teresines - "Nadal"

Al llibre, Teresinas són les encarregades d'explicar elles mateixes les seves vides, parlant d'un ampli ventall de temes com els seus naixements, les seves aventures d'infantesa i joventut, les primeres amigues, la primera comunió, l'adolescència i fins i tot les primeres parelles, il·lusions i desenganys amorosos. També com es van endinsar al món dels encàrrecs i de l'economia submergida.

Un altre dels aspectes a què el llibre dóna protagonisme és el veïnatge. Això sí, tal com elles mateixes han explicat, quan l'editorial els va fer la proposta es van "aclaparar" una mica i van rebutjar immediatament l'oferta en considerar que no parlaven i escrivien un "bon català", ja que pertanyien a una generació a la que la llengua no s'aprenia a les escoles i amb prou feines es parlava a casa.

Tot i això l'editorial no va desistir i els va dir que existia la possibilitat de fer-ho a través d'un jove escriptor que, convivint amb elles, va anar anotant tot el que li explicaven. A camí entre realitat i ficció, el llibre presenta unes biografies que els autors han definit de “planes i divertides”, separades per capítols i pensades per ser llegides sense un ordre en concret. Pel que fa a l'escriptura, es presenten en un llenguatge popular i col·loquial, plantejat per a tots els públics.

En aquest sentit, a banda de la possibilitat de conèixer "les interioritats i els secrets" dels personatges, el títol també permet reviure la nostàlgia d'una època del país, sense deixar de banda l'actualitat. Per dur a terme la presentació del llibre, que s'ha fet a la llibreria Ona, dues de les tres Teresines han protagonitzat la trobada amb Milà i Vinyes , en un espai que s'ha vestit per a l'ocasió simulant un dels espais del pis de les germanes.

Aquesta escenografia es podrà veure fins al cap de setmana, complementada amb diferents panells que omplen la llibreria barcelonina.