Muntatge amb una imatge de dos aficionats de la selecció de Panamà asseguts en un sofà veient el partit. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle i difuminat, el seleccionador de Panamà

Panamà s'enfronta a Catalunya: Arriba amb dos vells coneguts de l'afició del Barça

Totes dues seleccions s'enfronten aquest dimecres 29 de maig en un partit amistós

Després de dos anys, la selecció catalana tornarà a disputar un partit amistós. És important esmentar que la temporada passada havia de jugar contra Mali, però, finalment, es va suspendre el duel. Aquest any, el partit es disputarà contra Panamà, que està preparant-se per a la Copa Amèrica d'aquest estiu. Els centreamericans són al grup d'Uruguai, Estats Units i Bolívia. Els dos primers de cada grup es classifiquen per a la ronda següent. A més de l'enfrontament contra Catalunya, Panamà també disputarà un partit contra la selecció de Galícia el 31 d'aquest mes.

En els darrers anys, la selecció de Panamà ha viscut una notable millora en els seus resultats. El 2018 van jugar el primer mundial de la seva història i l'estiu passat van ser finalistes de la Copa Or. A més, sumen dos anys consecutius quedant quarts a la lliga de les nacions de la Concacaf. Actualment, Panamà ocupa la 45a posició al rànquing FIFA.

A la convocatòria presentada fa una setmana pel danès Thomas Christiansen hi ha diversos jugadors habituals que no hi són perquè les seves lligues estan en joc, com és el cas de Carrasquilla, Mejía, Escobar, Godoy, Quintero o Blackburn. Hi ha 7 futbolistes que juguen en alguna lliga europea. Els que destaquen més són els defenses Amir Murillo de l'Olympique de Marsella i Andrade del LASK Linz. Tal com va apuntar el seleccionador a l'hora de donar a conèixer la llista, aquesta convocatòria està marcada pel fet que algunes lligues encara s'estan disputant, com és la MLS.

Això provoca que s'hagin hagut de veure obligats a convocar futbolistes de la lliga nacional que creuen que es mereixen una oportunitat i de lligues que ja han acabat. Christiansen va remarcar que l'objectiu és veure com alguns futbolistes es desenvolupen en partits d'aquesta categoria. Val a dir que el seleccionador panameny va jugar al Barça en la seva etapa com a jugador. A més de partits amb la selecció espanyola absoluta. Fins i tot va jugar una temporada al Terrassa.

Ex del Barça

Des que és seleccionador de Panamà ha guanyat 29 partits, n'ha empatat 14 i n'ha perdut 14. Com a assistent tècnic té el lleidatà Francisco Javier Sánchez Jara. Tant aquest darrer com Thomas Christiansen són vells coneguts de l'afició culer. Tots dos van coincidir al Barça a mitjans dels 90, però cap d'això va tenir èxit. El danès va ser una jove promesa i fins i tot va arribar a debutar amb la selecció espanyola ja que va ser nacionalitzat. Sánchez Jara va ser un caprici de Cruyff i el fracàs va ser considerable. La seva erràtica política de fitxatges en els darrers temps va ser un dels motius de la destitució del tècnic neerlandès.

Com a preparador físic hi ha l'aragonès Christian Beguer. A més, com a analista té el barceloní Guillem Escriu. El prototip de futbolista panameny és un jugador físicament fort, tècnicament apte, amb unes condicions atlètiques importants, però a qui falten aquests coneixements futbolístics de base.

Des de la seva arribada el juliol del 2020, Thomas Christiansen ha mostrat diversos estils de joc. Als seus inicis, els panamenys jugaven un futbol atrevit, que no entenia de jerarquies del rival, que exercia una pressió alta, que buscava el protagonisme i la verticalitat. A més del bon tracte de la pilota. Amb el pas dels anys, el danès ha abandonat aquesta ideologia i ha estat decantat per un futbol menys agressiu.

Primer va canviar el sistema, va passar d'una defensa de 4 a una de 3. També ha canviat la manera de pressionar, donat que ha baixat línies i defensa amb un bloc mitjà-alt. Als seus inicis, Panamà intentava ser el protagonista del partit, mentre que ara busca més el futbol directe. Veurem quin plantejament fa contra la selecció de Gerard López , que, segurament, buscarà tenir el control de la possessió i del partit. Val a dir que els catalans s'enfrontaran per tercera vegada a una selecció de la Concacaf i en les dues edicions anteriors ha sortit victoriós.