Xavi Hernández en roda de premsa amb el FC Barcelona

L'exfutbolista de Xavi Hernández que porta a la glòria un exentrenador de l'Espanyol

El futbol fa moltes voltes i es produeix una curiositat a milers de quilòmetres de distància

Aquest dissabte a les quatre de la vesprada s'ha disputat la final de la Copa d'Àsia. El partit enfrontava la selecció de Qatar, vigent campiona i amfitriona, i Jordània, que arribava a la final per primera vegada a la seva història. Les apostes donaven per favorita Qatar de Tintín Márquez i així ha estat. El combinat qatarià s'ha imposat per tres gols a un a una Jordània que ha acabat el partit aplaudint de manera irònica l'arbitratge.

El motiu d'aquests gestos és perquè els tres gols de Qatar han arribat des dels onze metres i alguns d'aquests penals han generat molt debat a les xarxes socials. Tot i la polèmica, el nom a destacar és el d'Akram Afif, extrem qatarià de 27 anys de l'Al-Sadd. El jugador, amb passat al Vila-real i l'Sporting de Gijón, ha estat l'executor de les tres penes màximes. A més, el primer i darrer penal han estat provocats per ell. Akram Afif va obrir la llauna al minut 22. Jordània, que va sortir molt bé del descans, va aconseguir empatar el 67.

L'amfitriona no va trigar a reaccionar i sis minuts després el mateix Afif tornava a marcar. Ja en el temps afegit, Akram Afif ha sentenciat la final des dels onze metres. Amb el hat-trick, Akram Afif ha esdevingut el màxim golejador i millor jugador del torneig amb 8 gols i 3 assistències en 7 partits. En total, Akram Afif ha participat directament en 11 dels 14 gols de la selecció.

El 2019, Afif també es va endur el guardó a millor jugador del torneig, i és que amb 1 gol i 10 assistències en 7 partits va ser clau a la primera copa d'Àsia de Qatar. En els darrers tres partits d'aquesta edició, Afif va participar directament en 7 dels 8 gols que Qatar va anotar. A l'edició d'aquest any, Qatar va quedar primera del seu grup amb un ple de punts després de vèncer al Líban al partit inaugural (3-0), Tadjikistan (1-0) i la Xina (1-0). Als vuitens de final es va desfer de Palestina (2-1), als quarts de l'Uzbekistan, als quals va vèncer a la tanda de penals i a les semifinals va guanyar a l'Iran (3-2).

Tal com hem comentat abans, la selecció de Qatar estava entrenada per Tintín Márquez, que va ser entrenador de l'Espanyol a la temporada 2008/09. El tècnic català va dirigir 15 partits. D'aquests en va guanyar 4, en va empatar 4 i en va perdre 7. Abans d'arribar a Qatar, va dirigir al Castelló (2010), l'Eupen belga (2013-2015), el Saint-Truiden, també belga , (2018) i l'Al Wakrah qatarià ( 2020-2024).

Abans de dirigir l'equip blanc-i-blau, també va entrar a Europa, club amb què només va estar una temporada, la 1997/98. Akram Afif, protagonista de la competició, també té passat a la lliga espanyola, ja que, tal com hem comentat, va jugar al Vila-real i al Sporting de Gijón.

El Vila-real el va incorporar el juliol del 2016 i el va cedir a l'Sporting. Amb el club groc mai va arribar a debutar, però amb l'asturià va jugar 11 partits, 2 com a titular. Després d'una cessió a l'Eupen, on curiosament va coincidir amb qui ara n'és el seleccionador, i a l'Al-Sadd, aquest se li va quedar en propietat el 2020. Amb el club qatarià, va jugar amb Xavi Hernández. A més, també va ser entrenat pel terrassenc. Sota les seves ordres, va anotar 34 gols i va repartir 35 assistències a 61 partits. Akram Afif també va tenir un efímer pas pel filial del Sevilla.