Ernesto Valverde en roda de premsa amb l'Athletic de Bilbao

La dada d'Ernesto Valverde que demostra que el Barça es va equivocar

El 'txingurri' Valverde entrena actualment l'Athletic Club de Bilbao

Ernesto Valverde va arribar l'estiu del 2017 al Barça amb la difícil tasca de substituir Luis Enrique. El tècnic asturià havia decidit deixar el club després de tres anys, en què havia guanyat 1 Champions, 1 Mundial de Clubs, 2 lligues, 1 Supercopa d'Europa, 3 Copes del Rei i 1 Supercopa d'Espanya. A més, el repte tenia l'afegit de l'adéu de Neymar, peça clau en els èxits de l'actual entrenador del PSG.

Valverde, d'altra banda, venia de fer molt bones temporades amb l'Athletic Club de Bilbao, al qual va classificar una competició europea durant els quatre anys que hi va ser. Fins i tot van jugar la Champions League per segona vegada a la seva història. El primer any del txingurri a la banqueta blaugrana, el Barça va guanyar la lliga amb una sola derrota (produïda la penúltima jornada contra el Llevant 5 a 4), amb 99 gols a favor i amb 14 punts d'avantatge respecte al segon classificat, el Atlètic de Madrid.

A la Champions League, va ser remuntat per la Roma a quarts de final i la Copa del Rei la va guanyar amb una maneta contra el Sevilla. La Supercopa d'Espanya la va perdre contra el Reial Madrid per un global de 5 a 1.

ERNESTO VALVERDE 🤯 EL ORIGEN DE UNA LEYENDA ⚽

La segona temporada de Valverde va estar a punt de ser inoblidable, i és que hi va haver moments en què ho tenia tot de cara per guanyar el triplet. La lliga la van guanyar amb 11 punts d'avantatge davant del segon i amb només 3 derrotes. La Copa del Rei la van perdre a la final contra el València per un gol a dos ia la Champions League, el Barça va tornar a ser remuntat, però aquesta vegada contra el Liverpool en un dels pitjors partits de la història recent del club. La Supercopa d'Espanya la va guanyar 2 a 1 contra el Sevilla. Valverde va ser acomiadat el gener del 2020 després de caure davant l'Atlètic de Madrid a les semifinals de la Supercopa d'Espanya 2 a 3.

Al moment de l'adéu, el Barça era segon empatat a punts amb el Reial Madrid i estava classificat per als vuitens de final de la Champions després de quedar primer de grup invicte per davant d'Inter de Milà i de Borussia Dortmund. Era el primer acomiadament d'un entrenador a Can Barça des de la temporada 2002/03, quan Louis van Gaal va ser cessat a mitjans de curs per a l'arribada de Radomir Antic.

Els números de Valverde amb el Barça

Valverde va dirigir el Barça en 145 partits, sumant 97 victòries, 32 empats i només 16 derrotes. Els números de Valverde en lliga són extremadament bons. Les dues temporades i mitja que va estar, va ser líder en 81 de les 95 jornades i en 88 va estar entre els dos primers. A més, la mitjana de gols era de 2,5 a favor per partit i 0,92 en contra de mitjana. Un dels motius que més va perjudicar el tècnic extremeny va ser el seu rendiment a la Champions League, caient dolorosament contra la Roma i el Liverpool.

També cal afegir que l'estil de joc no acabava d'encaixar amb el que s'havia practicat darrerament. Una altra raó que es va donar és que la capacitat de lideratge del tècnic era inexistent i que els que manaven en realitat al vestidor eren els jugadors. Actualment, Valverde està vivint la seva segona etapa a l'Athletic Club i fa poc més d'una setmana va guanyar la Copa del Rei als penals. Val a dir que les últimes quatre temporades completes de Valverde en un equip, aquest ha arribat, almenys, a les semifinals de la Copa del Rei i en tres d'aquestes quatre ho ha guanyat.