La Unió Esportiva La Jonquera ha emès un comunicat a través del seu compte a la xarxa X, en què rebutja públicament l'agressió que va patir l'entrenador de l'equip juvenil en un partit contra l'Empuriabrava-Castelló aquest dissabte. Segons informen els Mossos, els fets van passar cap a les dues del migdia al camp Futbol Iñaki Fernández Orjales de Castelló d'Empúries (Alt Empordà).
"Volem expressar el nostre profund malestar, després que el nostre entrenador fos brutalment agredit mentre dirigia l'equip juvenil", expressen des del club, i detallen que, després de rebre cops "a les costelles, cap i altres parts del cos", Arnau Liersa va tenir ser traslladat en ambulància a l'hospital de Figueres.
"Condemnem rotundament aquest atac perpetrat pel delegat, un jugador local i un altre aficionat d'aquest club", segueix el comunicat, que també assegura que "es prendran les mesures necessàries per garantir la seguretat del personal tècnic i jugadors". La UE La Jonquera també ha anunciat que suspenen "per mutu acord i per evitar mals majors" el partit que els quedava per jugar contra l'Empuriabrava-Castelló.
Finalment, el club es reafirma en rebutjar la "falta d'esportivitat" dels tres agressors, que, assegura, "no representa gens l'esperit esportiu del club veí".
Els experts opinen sobre com acabar, o almenys minimitzar, la violència al futbol
Per frenar la violència a l'esport, els experts proposen diverses estratègies enfocades a l'educació i la conscienciació. Gloria Redondo Rincon, psicòloga esportiva, assenyala que la violència a l'esport es pot originar per la incapacitat de manejar la frustració, l'excés d'hormones com l'adrenalina i la testosterona, i la manca d'entesa o comunicació. Rodó emfatitza que la prevenció, especialment entre els joves, és clau per evitar comportaments violents en el futur.
Suggereix que tots els involucrats en l'esport, inclosos entrenadors, esportistes, famílies i professionals de la salut, tenen un paper important en la prevenció de la violència.
D'altra banda, des de "Hacer Família", es destaca el paper crucial dels pares a l'eradicació de la violència esportiva. Ressalten la importància que els pares actuïn de manera respectuosa durant els esdeveniments esportius, evitant l'agressivitat a les grades, ja que els nens aprenen mitjançant la imitació. A més, subratllen el valor educatiu de l'esport en el desenvolupament físic i la formació del caràcter i la personalitat dels joves.
L'esport no només promou valors positius com l'esforç i la constància, sinó que també quan es practica en un entorn apropiat ensenya el respecte pel rival i la importància del joc net. Els programes d'intervenció que involucren els pares en un paper més constructiu poden ser una eina útil per reduir la violència.
Ambdós enfocaments coincideixen en la necessitat d'una intervenció primerenca i la promoció de valors positius a través de l'esport, emfatitzant la importància de la prevenció i l'educació per combatre la violència en aquest àmbit.