El grup Roba Estesa ha estrenat aquest dimecres 'Desakatant', el quart avançament del proper disc de la formació. Després d'haver fet públics els temes “Stikinlova”, “El <3 a 1K” i “LNTMNT”, ha arribat un nou tema que parla de com totes les realitats LGTBIQA+ han acabat aprenent a celebrar la marginalitat que moltes vegades pateixen.
La producció amb sons pop-rock electrònic neotradicional ha estat creada per Roba Estesa i el productor Kquimi Sagi a l'estudi BSO de Barcelona. La peça s'ha publicat acompanyada d'un videoclip on el dimoni “és el protagonista absolut”. "Tradició, pecat i temptació, tenint en compte l'estètica com a bretxa rupturista entre l'art i la cultura", ha exposat la discogràfica en un comunicat.
El quart disc de les Roba Estesa (Halley Records) es farà públic el proper 29 de febrer i el presentaran el 21 de març a la Sala Apol·lo de Barcelona en el marc del Cruïlla Primavera. El 12 d'abril també s'oferirà a La Mirona de Salt durant el Festival Strenes.
Roba Estesa | DESAKATANT (Videolyric Oficial)
La música urbana en català segueix creixent
La cultura urbana a Catalunya inclou diverses expressions artístiques i estils de vida. Entre els grups més destacats a la música urbana catalana, a més de Roba Estesa, trobem artistes com La Queency, una rapera de Terrassa coneguda pel seu compromís social i la seva música que desafia els límits comercials.
Un altre nom rellevant és Lildami, també de Terrassa, que ha aconseguit un èxit considerable a l'escena musical amb la seva barreja única de trap, ritmes ballables i hip-hop clàssic. Sr. Chen, un productor i artista amb una carrera en solitari, ha estat fonamental en la creació de sons distintius per a diversos artistes, inclòs Lildami. Artistes com Yung Rajola, El Noi de Tona i Spxxn P també contribueixen significativament a l'escena urbana catalana amb la seva música única i estils innovadors.
Els grafiters són un altre col·lectiu important dins de la cultura urbana a Catalunya. Aquest grup ha transformat els carrers en llenços a l'aire lliure, creant murals que aporten vida i color a zones anteriorment grises. La Fundació Contorn Urbà, a través del projecte 12+1, ha estat clau en la promoció d'aquest art, duent a terme grans projectes a diferents municipis com l'Hospitalet o Sant Vicenç.