Muntatge amb una imatge d'un funcionari atenent un ciutadà i l'esquerra, dins del cercle, diversos bitllets de 100 euros

Així serà la pujada addicional de sou per als funcionaris

L'augment que se suma a altres de recents s'aplicarà de forma retroactiva des del gener

El sou dels empleats públics pujarà un 0,5% addicional per l'increment del producte interior brut (PIB). L'acord segellat entre el govern espanyol i els sindicats al maig recollia una pujada salarial fixa del 2,5% per al 2023, a la qual es podien afegir dos increments addicionals de 0,5 punts si es donaven dos supòsits -un vinculat a l'IPC i un altre al PIB-, segons han recordat fonts sindicals.

Així, després que aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE) hagi publicat que l'economia espanyola va créixer un 2,5%, per sobre del quadre macroeconòmic que acompanyava els pressupostos generals de l'Estat, es confirma que el sou dels treballadors públics augmentarà. La nova pujada s'aplicarà retroactivament des del gener.

Diferències de sou entre treballadors del sector públic i del sector privat

A Espanya, la bretxa salarial entre els empleats públics i els del sector privat és important. Segons dades del 2020, el salari mitjà brut dels funcionaris estava en 2.884,7 euros, mentre que al sector privat era de 1.818,6 euros, cosa que representa una diferència de 1.066,1 euros més per als empleats del sector públic.

Aquesta disparitat es deu en part a factors com el percentatge més gran d'empleats públics amb estudis superiors, el tipus d'ocupació, el pes més baix del treball a temps parcial i la major antiguitat en el sector públic. A més, a l'ocupació pública un 63,7% dels treballadors guanyava més de 2.295,2 euros bruts al mes , xifra que contrasta amb només el 21,1% al sector privat que arribava o superava aquesta quantitat.

El sueldo de los funcionarios sale de nuestros impuestos

Aquestes dades reflecteixen que, tot i que els empleats públics han experimentat un increment salarial significatiu des del 2015 fins al 2020, també s'enfronten a pèrdues de poder adquisitiu a causa de la inflació, encara que menys que els empleats del sector privat. El 2022, es va anunciar una pujada salarial del 2% per als funcionaris, però aquesta va ser considerada insuficient davant de la inflació que se situava al 5,5% a Espanya.

Per tant, és evident que hi ha una important diferència salarial que afavoreix els treballadors del sector públic en comparació amb aquells del sector privat, i aquesta diferència ha anat creixent amb el temps. La seguretat laboral i els beneficis addicionals del sector públic també contribueixen a fer-ne una àrea d'ocupació més atractiva en termes financers a Espanya.

Major estabilitat al sector públic

En general, els empleats públics a Espanya solen gaudir d'una seguretat laboral més gran a causa de la naturalesa del seu contracte de treball. Un cop superat el període d'oposició i assolit l'estatus de funcionari, l'estabilitat del lloc de treball és garantida pràcticament. Aquesta seguretat laboral es reflecteix indirectament a l'estructura salarial: els increments salarials al sector públic solen ser més predictibles i estan regulats per llei, sovint vinculats a l'antiguitat ia canvis en la legislació pressupostària.